gaap Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Witam,Trafił sie taki oto medalik okolicznosciowy. Wykonany wydaje mi sie z mosiadzu (pobłyskuje miejscami). Poczytalem tu i tam i bach do oliwki (bambino). Polezal sobie juz 11 tygodni a efektów brak. Podczyszczałem oczywiscie co kilka tygoni, choc nie zauważyłem żeby stan się poprawiał. Czy oliwka nie taka? A może kapiel w oliwce jeszcze powinna potrwać?Podpowiedzcie jak się z taką korozją rozprawić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Monetki w oliwce nabierają ciemniejszego koloru i to podkreśla ich rysunek. Medalik raczej słabo nasiąknął oliwką, wygląda na suchy". Ja stosuję czasem czysty olej silnikowy. Jeszcze nie zaszkodził. Obawiam się, że jakiekolwiek czyszczenie mechaniczne, usuwanie tej patyny np. szczoteczką tylko zatrze rysunek. W każdym razie ja bym nie ryzykował. Medalik leżał w ciężkiej glebie i wycierpiał swoje. Widać na nim czas, i niech tak zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Ma być oliwa z oliwek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaap Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2008 OK. Juz jest w oliwce z oliwek. Jeszcze tylko pytanie jak dokladnie dalej z nim postepowac i jak dlugo ma lezec zeby cos pomoglo. Czytalem o tygodniach miesiacach czy nawet pol roku. Jaka jast skuteczna dlugosc lezakowania w oliwce? I co jaki czas wylowic go i troszke przeczyscic?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Co jakiś czas przeczyścić delikatną szczoteczką i wymieniać oliwe. Moczyć do uzyskania efektu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 moczenie w oliwie i czasem wyciagnac , palce namoczyc woda i wsadzic w sode ta kzeby na palcach zostala warstwa mokrej sody , nastepnie delikatnie przecierac ,wyplukac w oliwe niech polezy nastepnie wyciagnac i znow przecierac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gniewko Napisano 19 Wrzesień 2008 Share Napisano 19 Wrzesień 2008 siemkaja jeszcze czasem przy czyszczeniu używam pasty do czyszczenia i polerowania osadzeń gniazd zaworów w głowicach, tylko z tym ostrożnie bo można zniszczyc fancik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.