Skocz do zawartości

znowu okolice głogowa. wym razem wieś Maniów

rabat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktoś sie orjęntuje czy w okolicy głogowa we wsi Maniów odbywały sie jakieś działania wojenne?? czy znajdują si tam jakieś okopy bunkry lub stanowiska artyleryjskie?
Napisano
nic ciekkawego jakaś piwnica w lesie z zamurowany pomieszczeniem. no i troche prlków i dziwny nabój troche do ura podobny ale to nie ur lecz wymiary bardzo podobne
Napisano
witam
chodziłem koło maniowa i łagoszowa małego. Na polach to totalna porażka, a w jednym z lasków znalazłem parę monetek, i jeden bagnet - ale destrukt. No i koło Jakubowa wyszła mi kurica - pewnie chłop miał wojskową czapkę i ptaszek mu odleciał...Tylko bez skojarzeń!!!
Napisano
a ja wolę pola, łąki. Lasy to jak nie da rady po polach. A militarka w okolicach Głogowa to przeorana na maksa - ja to nazywam źródła nieodnawialne - jak znajdziesz jakieś okopy czy miejsce potyczki to powyciągasz to, na co trafisz i koniec - po miejscówce. A na polach to co roku wychodzi coś innego - wiem, bo mam takie miejsca, gdzie po corocznej orce zawsze coś wychodzi. Oczywiście fantów będzie coraz mniej, ale na kilka sezonów miejsce jest.
Ja, jak bym chciał na militarkę, to pojechałbym do Rosji - a tutaj to strata czasu.
Ostatnio trafiłem na okopy ale to w stronę Góry - las między Lipowcem a Masełkowicami. Może tam spróbuj...
Napisano
Co do biedy na polach to potwierdzam, aż z Poznania przyjechałem co by pobiegać pod Głogowem ale dosłownie w garstce się te skarby" mieściły. Pod Wschowa zaiste lepiej, na polu między Osową Sienią a Dębową Łęką (pobojowisko) trochę monet (August III, SAP, itp.) i guzików wylazło ale też bez fajerwerków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie