mahon Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2008 Witam, czy ktoś ma jakieś informacje o radzieckim urządzeniu EWN-35 użytym podobno przeciwko Chińczykom w latach 50? Sprawa polegała na rozłożeniu wieluset metrów siatki drucianej i podłączeniu jej do elektrowni wysokiego napięcia EWN-35. Żołnierz obsługujący musiał mieć specjalne ubranie ochronne z fosforobrązu (???). Co ciekawe instalacja musiała być na wyposażeniu naszego wojska bo znajduje się w izbie pamięci wojsk inżynieryjnych Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu.W google nic nie ma z wyjątkiem tej wiadomości: http://www.redakcjawojskowa.pl/gazeta/index.php?option=com_content&task=view&id=16542&Itemid=47Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Może troszkę OT, ale słyszałem /czytałem/ że w 1939r. na przedpolu OWŚ zrobiono taką zaporę" o ile pamiętam prąd miał dostarczać agregat kopalni Zygmunt??????? Nie mam literatury w zasięgu" , ale może ktoś uzupełni, lub sprostuje!Pozdra. GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 podobno takie urządzenie znajdowało się na przedpolu Fortu IV Twierdzy Modlin i było testowane przez Wojsko Polskie w latach 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.