panzerhrabia Napisano 26 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2008 witamprzetrzymałem troszkę za długo kilka fantów w autolizie i osiadła gruba warstwa soli na tych fantach;/ i powiem szczerze że gorzej schodzi niż rdzą jak ja sciągam szczotką drucianą, jak można usunąć bezproblemowo tą sól? może namoczyć w ropie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yahny Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Jeżeli to sól, to rozpuści się w gorącej wodzie.Jeżeli to skrystalizowana mieszanka soli, tlenku żelaza itp, to oprócz powyższego najlepiej pomoże elektroliza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 witam kurde moczenie w gorącej wodzie nie pomogło;/ zalałem ropą ale tez za bardzo nic się nie dzieje. Ta sól osadziła sie tak jak kamień i bardzo ciężko ją zedrzeć;/ Może ktoś sobie z czymś takim już poradził?? czy jeśli zrobię kolejną autolizę to pomoże??pozdarwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyl Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Nie możliwe żeby to była sól i nie chciał się ponownie rozpuścić w wodzie, moim zdaniem coś musiało się wytrącić np. z wody (może kamień?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Faktycznie to może być kamień ;/ czyli jeszcze gorzej :( jak sobie teraz poradzić z kamieniem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 opisz jak, w czym, i czym - dokonałeś autolizyi jakie metale były w kąpieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Owninołem przedmiot metalowy aluminiowym drutem i wrzuciłem do roztworu ok 10% wodorotlenku sodu (soli kaustycznej) i po pierwszym dniu było prawie już ładnie wyczyszczone ale nie miłem czasu wyciągnąć tego i poleżało jeszcze z 1,5 dnia i jak wyciągnołem fanty to na górnej powierzchni już był gruby , białawy i twardy osad myślałem ze to sól ale to chyba jednak kamień sie wytrącił z wody;/ ciężko pozbyć sie tego nawet szczotką drucianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_glinuchemika!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 albo popróbować elektrolizy - pod nadzorem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Kopijnik myślisz ze elktroliza pomoże? w sumie to by było najprostsze rozwiązanie.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 warto sprawdzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.