panzerhrabia Napisano 26 Sierpień 2008 Autor Napisano 26 Sierpień 2008 witamprzetrzymałem troszkę za długo kilka fantów w autolizie i osiadła gruba warstwa soli na tych fantach;/ i powiem szczerze że gorzej schodzi niż rdzą jak ja sciągam szczotką drucianą, jak można usunąć bezproblemowo tą sól? może namoczyć w ropie?
Yahny Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Jeżeli to sól, to rozpuści się w gorącej wodzie.Jeżeli to skrystalizowana mieszanka soli, tlenku żelaza itp, to oprócz powyższego najlepiej pomoże elektroliza.
panzerhrabia Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Napisano 9 Wrzesień 2008 witam kurde moczenie w gorącej wodzie nie pomogło;/ zalałem ropą ale tez za bardzo nic się nie dzieje. Ta sól osadziła sie tak jak kamień i bardzo ciężko ją zedrzeć;/ Może ktoś sobie z czymś takim już poradził?? czy jeśli zrobię kolejną autolizę to pomoże??pozdarwiam
zbyl Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 Nie możliwe żeby to była sól i nie chciał się ponownie rozpuścić w wodzie, moim zdaniem coś musiało się wytrącić np. z wody (może kamień?).
panzerhrabia Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 Faktycznie to może być kamień ;/ czyli jeszcze gorzej :( jak sobie teraz poradzić z kamieniem??
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 opisz jak, w czym, i czym - dokonałeś autolizyi jakie metale były w kąpieli...
panzerhrabia Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 Owninołem przedmiot metalowy aluminiowym drutem i wrzuciłem do roztworu ok 10% wodorotlenku sodu (soli kaustycznej) i po pierwszym dniu było prawie już ładnie wyczyszczone ale nie miłem czasu wyciągnąć tego i poleżało jeszcze z 1,5 dnia i jak wyciągnołem fanty to na górnej powierzchni już był gruby , białawy i twardy osad myślałem ze to sól ale to chyba jednak kamień sie wytrącił z wody;/ ciężko pozbyć sie tego nawet szczotką drucianą.
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_glinuchemika!!!
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 albo popróbować elektrolizy - pod nadzorem...
panzerhrabia Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 Kopijnik myślisz ze elktroliza pomoże? w sumie to by było najprostsze rozwiązanie.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.