Perun Napisano 25 Sierpień 2008 Autor Napisano 25 Sierpień 2008 WitamChoć łuskami zajmuje się już jakiś czas nie natrafiłem na żadne informacje na ten temat. Myślę jednak, że dla specjalistów to pewnie łatwe pytanie. Czy kiedy rozpoczęto produkcje łusek stalowych całkowicie zaprzestano używania mosiądzu? Może przynajmniej przez jakiś czas stosowano obydwa materiały równolegle?
piotr777 Napisano 25 Sierpień 2008 Napisano 25 Sierpień 2008 Produkowano również łuski stalowe pokryte miedziąP
220V Napisano 25 Sierpień 2008 Napisano 25 Sierpień 2008 coraz wieksze kłopoty materiałowe III Rzeszy pod koniec II wojny spowodowały, że zaczeto stosować łuseczki stalowe mosiadzowane, a pozniej nawet same stalowe.Troszkę takowych łuseczek znalazłem, głównie amunicja karabinowa. U mnie przeważały roczniki 42 / 43.Może ktoś poda wiecej nonkretów.Pozdrawiam. 220V
kamdrum Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Polecam przestudiowanie informacji zawartych pod poniższym adresem:http://home.scarlet.be/p.colmant/index_3.htmJak zauważysz, przeglądając poszególne pliki xls, już w 40r. produkowane były łuski stalowe lakierowane, podczas gdy niektóre fabryki aż do 45r. produkowały wśród łusek stalowych również łuski mosiężne. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.