riteks Napisano 24 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2008 Mam taką furażerkę.Jest co prawda popruta na szwach i niema podszewki ale tkanina jest w dobrym stanie - żadnej dziurki.Problem polega na tym,że ta tkanina to chyba jakiś filc i jest trochę zmiętolona.Musiała chyba w takim stanie trochę leżeć.Czy jest jakaś metoda żeby to jakoś wyprostować.Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 24 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2008 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Witam!Furażerka sukienna, czyli wełna. Czy z jakąś domieszką syntetyku nie wiem, nie znam specyfikacji niemieckich tkanin. Najpierw ją dokładnie oczyść- pranie ręczne, letnia woda, płyn do prania wełny z lanoliną. Następnie po dokładnym wyschnięciu popraw szwy /dobierz kolor, fakturę nici/ i na spokojnie szyj. Staraj się zachować wzór ściegu, powinny być widoczne stare dziurki po nici. Na koniec uprasuj, najlepiej przez chustkę w adekwatnej dla wełny temp.Furażerka jak nowa. :-)Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2008 Dzięki Kolego.W zasadzie materiał z którego wykonana jest ta furażerka to nie jest sukno tylko filc(w sumie też z wełny).Coś takiego jak materiał z pokrowca na manierkę M31 tylko cieńszy.Faktycznie zacznę od uprania jej.Tak na marginesie to fakt,że jest ona w kawałkach pozwoliło mi wykonać formy krawieckie i z kawałka zielonego sukna korzystając z matki maszyny uszyłem identyczną.Jeszcze raz Dziękuję i PozdrawiamRiteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Można prosić o foteczki furażerki, którą uszyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2008 Niestety nie mam aparatu fotograficznego więc mogę tylko zeskanować.Szwy nie są może za proste bo jestem tylko krawcem amatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 31 Sierpień 2008 Share Napisano 31 Sierpień 2008 Szkoda, że ze skanu nie można ocenić koloru materiału. I koniecznie pochwal się furażerką po konserwacji. Ps. Warunki techniczne zachowaj sobie, na pewno nie stracisz na tym ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.