Skocz do zawartości

Furażerka M34

riteks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką furażerkę.Jest co prawda popruta na szwach i niema podszewki ale tkanina jest w dobrym stanie - żadnej dziurki.Problem polega na tym,że ta tkanina to chyba jakiś filc i jest trochę zmiętolona.Musiała chyba w takim stanie trochę leżeć.Czy jest jakaś metoda żeby to jakoś wyprostować.
Dziękuję.

Witam!

Furażerka sukienna, czyli wełna. Czy z jakąś domieszką syntetyku nie wiem, nie znam specyfikacji niemieckich tkanin. Najpierw ją dokładnie oczyść- pranie ręczne, letnia woda, płyn do prania wełny z lanoliną. Następnie po dokładnym wyschnięciu popraw szwy /dobierz kolor, fakturę nici/ i na spokojnie szyj. Staraj się zachować wzór ściegu, powinny być widoczne stare dziurki po nici. Na koniec uprasuj, najlepiej przez chustkę w adekwatnej dla wełny temp.

Furażerka jak nowa. :-)

Pozdrawiam, Łukasz

Dzięki Kolego.W zasadzie materiał z którego wykonana jest ta furażerka to nie jest sukno tylko filc(w sumie też z wełny).Coś takiego jak materiał z pokrowca na manierkę M31 tylko cieńszy.Faktycznie zacznę od uprania jej.
Tak na marginesie to fakt,że jest ona w kawałkach pozwoliło mi wykonać formy krawieckie i z kawałka zielonego sukna korzystając z matki maszyny uszyłem identyczną.

Jeszcze raz Dziękuję i Pozdrawiam

Riteks

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie