Skocz do zawartości

Wrześniowa ramka od saperki.....

tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

Wtam!
Wykopałem takie oto resztki ramki od saperki oraz szczątki polskich ładownic, co do skóry to tak jak mi już kiedyś poradzono potraktuje lanoliną, lecz mam problem z klamerką która jest w mocowaniu skórzanym, nie wiem czy mogę to elektrolizą potraktować żeby ja odrdzewić a potem wszystko razem lanoliną???
Proszę o jakieś porady, wskazówki itp.
Pozdrawiam!
tomek

Tylko delikatne odrzdewienie mechaniczne, cudów nie ma, będziesz się musiał pobawić. Nawilż metal i skórę (niech będzie i lanolina- nie zaszkodzi ani metalowi ani skórze), płyn zmiękczy też korozję, usuń luźne produktu korozji skalpelem i drobną szczoteczką mosiężną jednocześnie zmiękczając skórę po natarcie przysłowiową lanoliną ugniataj skórę aby napiła się lanoliny, kiedy zacznie się robić miękka zacznij ją śmielej wyginać, kiedy uzyska elastyczność a klamerka będzie odrdzewiona podejmij próbę zdjęcia skóry z paska (oczywiście może się okazać że skóra jest już nadmiernie przesuzona i nici z wszystkich zabiegów).
Życzę owocnej pracy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie