Skocz do zawartości

skóra z wykopu

mikipad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam gorącą prośbę. Wykopałem elemement skórzany, jest jeszcze mokry i nie myty - prosto z ziemi. Co dalej ???
Szukałem na forum sposobu, ale zdania uczonych są podzielone. Proszę w skrócie o sprawdzony tok postępowania.
Bardzo zależy mi na czasie.

Pozdrawiam mikipad

Jeśli chcesz zobaczyć jak to robią profesjonaliści patrz jeden z numerów Muzealnictwa Wojskowego (z ostatnich 15 lat). Na podstawie konserwacji butów kawaleryjskich wykopanych gdziesik tam masz podane wszystkie kroki i użyte środki.
Jeśli nie masz dostępu do porządnej bibliotek,gdzie mógłbyś ten artykuł dorwać i nie masz czasu, propnuje odwiedź sklep konserwatorski, gdzie mają rózne specyfiki do konserwacji skóry- np francuski Cire 213 (ponoć powstał dla konserwacji książek ze zbiorów paryskich bibliotek (okładek skórzanych) działa grzybobójczo i zmiękczająco.
Jeśli nie masz dostępu do sklepu konserwatorskiego albo ponownie nie masz czasu. Polecam odwiedzić sklep z bronią, lub myśliwski i zakupić preparat do konserwacji broni allistol" (chyba przez dwa l"), następnie umyć przedmiot skórzany szarym mydłem z ziemi i produktów korozji jeśli takowe na nim są. Kiedy już będzie czysty pozwól skórze oddać nadmiar wilgoci wynikły z tego mycia i wypsikaj przedmiot ballistolem. Po wypsikaniu odczekaj kilka minut i zacznij z początku delikatnie (aby nie połamać skóry) ugniatać tą skórę, potem powtórz zabieg z psikaniem" i znów pougniataj. Skóra jeśli nie jest zbytnio przesuszona powinna odzyskać elastyczność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie