mikipad Napisano 15 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2008 Witam, mam gorącą prośbę. Wykopałem elemement skórzany, jest jeszcze mokry i nie myty - prosto z ziemi. Co dalej ???Szukałem na forum sposobu, ale zdania uczonych są podzielone. Proszę w skrócie o sprawdzony tok postępowania. Bardzo zależy mi na czasie. Pozdrawiam mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Jeśli chcesz zobaczyć jak to robią profesjonaliści patrz jeden z numerów Muzealnictwa Wojskowego (z ostatnich 15 lat). Na podstawie konserwacji butów kawaleryjskich wykopanych gdziesik tam masz podane wszystkie kroki i użyte środki.Jeśli nie masz dostępu do porządnej bibliotek,gdzie mógłbyś ten artykuł dorwać i nie masz czasu, propnuje odwiedź sklep konserwatorski, gdzie mają rózne specyfiki do konserwacji skóry- np francuski Cire 213 (ponoć powstał dla konserwacji książek ze zbiorów paryskich bibliotek (okładek skórzanych) działa grzybobójczo i zmiękczająco. Jeśli nie masz dostępu do sklepu konserwatorskiego albo ponownie nie masz czasu. Polecam odwiedzić sklep z bronią, lub myśliwski i zakupić preparat do konserwacji broni allistol" (chyba przez dwa l"), następnie umyć przedmiot skórzany szarym mydłem z ziemi i produktów korozji jeśli takowe na nim są. Kiedy już będzie czysty pozwól skórze oddać nadmiar wilgoci wynikły z tego mycia i wypsikaj przedmiot ballistolem. Po wypsikaniu odczekaj kilka minut i zacznij z początku delikatnie (aby nie połamać skóry) ugniatać tą skórę, potem powtórz zabieg z psikaniem" i znów pougniataj. Skóra jeśli nie jest zbytnio przesuszona powinna odzyskać elastyczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 To niemiecki troczek szturmowy chwilę po wykopaniu. Postępowanie: w woreczek strunowy i nie wyciągać go aż do przeprowadzenia zabiegu konserwacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Tutaj demonstracja spężystości tego troczka zadokumentowana minutę temu, czyli ponad trzy miesiące po wydobyciu i zakonserwowaniu. jak widać skóra ma się dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Tutaj fragment żabki od polskiego bagnetu chwilę po wyjęciu ze strychu- widoczne odkształcenia i wysuszenie spowodowane zmiennymi warunkami środowiska (czasem słońce, czasem deszcz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Tutaj po potraktowaniu ballistolem i wymiędleniu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 Wielkie dzięki dla R51. mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.