dzava Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Napisano 11 Sierpień 2008 Witam serdecznie,odwiedziłem ostatnio polskie Karkonosze i podczas wędrówki zaciekawiło mnie miejsce określane jako Spalona strażnica". Miejsce znajduje się na Równi pod Śnieżką, powyżej schroniska PTTK Strzecha Akademicka", w pobliżu obecnej granicy polsko - czeskiej, a do 1945 roku niemiecko - czeskiej. W przewodniku jest wzmianka o tym że strażnica spaliła się w 1946 roku, tj. po obsadzeniu przez Wojska Ochrony Pogranicza. Podejrzewam,że strażnica była wcześniej zajmowana przez niemiecki Grenzschutz.Czy ktoś zna historię tej strażnicy?czy ktoś szukał tam śladów" historii?
arek-strazak Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 Tej straznicy nie znam ale jest w beskidzie Slaskim i Zywieckim schronisko na Trzech kopcach spalone w 194.. ktoryms prze niemcow. Nie wiem dokladnej daty.Nie znam tez dokladnych wydarzen jakie mialy tammiejsce,Wim natomiast ze pozniej juz nie zostalo odbudowane a w zamian wybudowano Schronisko na Klimczoku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.