pawian30 Napisano 8 Sierpień 2008 Autor Napisano 8 Sierpień 2008 Witam jestem poczatkujacym poszukiwaczem,kiedys chodzilem z kolega i troche mnie to wciagnelo.Kupilem sobie smetka jest to moj pierwszy wykrywacz i mysle ze troche za trudny jak na poczatkujacego.Mam problemy przedewszystkim z znalezieniem przedmiotu juz w ziemi.Doradzcie mi starzy smetkowicze na jakich ustawieniach najlepiej szukac i jak mam szukac.
220V Napisano 9 Sierpień 2008 Napisano 9 Sierpień 2008 z jaką cewką masz HS-a?jeśli 30cm, to normalka że troche cieżko na początku z lokalizacją malego przedmiotu.smętek nie jest trudny wbrew pozorom, podstawowa sprawa to go dobrze zestroić przed rozpoczęciem poszukiwań (np. na pompkę) a potem tylko kopać i kopać ;)podpowiem, że ja chodziłem najczesciej na MANUALU a jak trafiałem szeroki sygnał, to przełaczałem na moment na AUTOMAT (Dyskryminacja na 40%) i najeżdżałem cewką na obszar z przedmiotem - to zaweżało znacznie sygnał i dawało mi poglad gdzie kopać dokładnie (i czy wogóle warto kopać) to taki szybki zabieg, ale mi pomagał.bardzo miło wspominam ten sprzętpozdrawiam
pawian30 Napisano 9 Sierpień 2008 Autor Napisano 9 Sierpień 2008 Ja mam cewke 40cm dlatego tym bardziej mi trudniej zlokalizowac przedmiot.Czytalem gdzies ze trzeba krzyz robic nad miejscem kopania ale to i tak nic nie pomaga. zeby wykopac naboj to musze wykopac dziure 70 na 70cm. Sprobuje twojej rady 220v .Dzieki
220V Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 to masz chyba tę najwiekszą jaką pan Henryk oferuje.wiec trochę sie musisz GO osłuchać, żeby trafnie lokalizować przedmiot.powodzonka
okon Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 dużo z nim chodzić,dobrze stroić i słuchać cogada"a napewno się odwdzięczy
kokesh Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Cewka 40cm nie nadaje się zbytnio do szukania małych przedmiotów ,jest ona głównie pomyślana aby zwiększyć zasięg na duże przedmioty typu :hełm , magazynek itd. Do guziczków i monetek preferowane są mniejsze cewki .Jest jednak sposób aby ułatwić sobie wyszukiwanie małych przedmiotów na tej cewce ,mianowicie gdy pojawi się sygnał unosimy ją do góry i omiatając na krzyż nad danym miejscem zbliżamy ją do ziemi ,pierwszy nieśmiały krótki sygnał który się pojawi będzie lokalizacją przedmiotu .Pozdro...
michal123456789 Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 A jesli nadal - nawet juz po wykopaniu <dolka> bedziesz mial klopot z lokalizacja przedmiotu kup sobie jaiegos niedrogiego pointera.Moze i maly zasieg ale na drobiazgi i lokalizacje juz w dolku jest GIT.Pozdro!
pawian30 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 Bez przesady przeciez nie bede z dwoma wykrywaczami chodzil .Postaram sie wyczaic te cewke jak nie to zamienie sie na mniejsza bo i tak gleboko nie kopie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.