Skocz do zawartości

Lotnisko Langenau/Breslau

riteks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Mam takie pytanko do ludzi interesujących się jednostkamiluftwaffe i miejscami ich stacjonowania,a konkretnie lotnisko Langenau(Cienin)parę kilometrów na północ od Wrocławia.Lotnisko to jest zresztą używane do tej pory m.inn. do skoków spadochronowych.
Chciałem się dowiedzieć co za niemiaszki tam w czasie wojny stacjonowały,tak z czystej ciekawości bo mieszkam niedaleko.
Wiem od ojca,że stało tam po wojnie jeszcze kilkadziesiąt (około 30)samolotów.Choć jakich typów to niewiem,bo ojciec był jeszcze za małym chłopcem żeby to wiedzieć.
Wiem też,że parę samolotów stało u nas w wiosce koło stacji kolejowej koło takiego dość dużego drewnianego baraku zburzonego na początku lat dziewiędziesiątych.Były tam jeszcze silniki i inne części lotnicze.Część rzeczy zabrali mieszkańcy.Np.śmigła drewniane w skrzyniach do palenia,jakieś kable,skórę z siedzeń i to co mogło się przydać.Resztę rozbito i wywieziono do huty.
Szukałem też informacji w internecie i właściwie nic nie znalazłem.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie