blaszak Napisano 7 Sierpień 2008 Autor Napisano 7 Sierpień 2008 Witam szanownych kolegów.Mam do was takie pytanko.Kupiłem niedawno Rutusa Solarisa no i w weekend szykuje mi się pierwszy wyjazd.Mój problem polega na tym ze w trybie statycznym mogę wejść w ustawienia tego trybu,natomiast w trybie mix i dynamik nie mogę.Robię wszystko tak samo ale ustawienia nie wchodzą:/ Czy ktoś z użytkowników Solarki mógłby mi podpowiedzieć co robię nie tak??I jeszcze jedno,w trybie statycznym wykrywacz nie wzbudza się np.przy uderzeniu o coś natomiast w dynamiku i mix tak.Czy wy też tak macie??Z góry dziękuję i pozdrawiam!Robert
220V Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 czy Kolega kupił nowy sprzet, czy używkę?pozatym, część utawień jest przypisana wyłacznie do danego trybu, najmniejsza ingerencja jest do MIX-a, tam niewiele zmienisz...ale jeśli wiesz jak wejść w podprogram na statyku, to tak samo się wchodzi na innych trybach.po włączeniu Solarek odpali sie na trybie na którym ostatnio był używany, naciśnij raz (krótko) prawy przyciski (wykrywka wyda 1 dzwiek);poraże wybór 3 głowne tryby (skrajnymi przyciskami ustaw tryb w który bedziesz chciał wejść),masz już tryb, (wyswieta sie np DYNAMIK);wciskasz środkowy przycisk i przytrzymujesz (ok 2sekund chyba) - > wyda 2 kolejne dzwieki, w tym momencie puszczasz przycisk = jesteś w podprogramie; i w ten sposób na każdym trybie możesz zmieniać sobie ustawienia.mam nadzieję, że moje rady bedą pomocnepozdrawiam
kaczka Napisano 8 Sierpień 2008 Napisano 8 Sierpień 2008 Co do wzbudzania się to jest to normalne (moim zdaniem), szczególnie na czułości max.Bardzo ważne jest, żeby kabelek nie był za bardzo luźny bo przy czułości max. słoneczko" będzie popiardywać".Ja zrobiłem tak :Uciąłem kawałek dętki rowerowej (proszę nie komentować :-) - smiać się można, jak najbardziej) długość wg uznania, nałożyłem na rurkę i kabelek przy cewce. Efekt jest taki, że kabelek się nie majta". Do tego nie jest on mocno napięty. Nie jest też sztywny jak po przymocowaniu taśmą bo dętka w momencie naprężenia rozciąga się.Nie wygląda to profesjonalnie - ale działa. Śmigałem ostatnio po krzakach i ściernisku z czułością na max i nie popiardywało.Jak ktoś będzie chciał zrobić tak samo to niech uważa na to że dętki mają różne średnice i elastyczność. Myślę, że idealny byłby materiał z lycrą (dosyć mocną) ale to już w nowej wersji ;-) .
blaszak Napisano 8 Sierpień 2008 Autor Napisano 8 Sierpień 2008 Solarek jest używany,ale był w serwisie na przeglądzie więc powinno być ok.Może po prostu ja coś źle robię.Jeszcze chyba po prostu nie rozpracowałem tego sprzętu.Mam jeszcze jedno pytanko.Czy żeby maksymalnie ustawić zasięgi na wszystkich trybach to zastosować takie ustawienia jak w instrukcji???
220V Napisano 9 Sierpień 2008 Napisano 9 Sierpień 2008 co do maksymalnych zasiegów., to zasada jest generalnie taka (jak w każdej wykrywce),im mniejszej dyskryminacji używasz tym masz wiekszy zasieg. Czyli na trybie all metal masz najwiekszy zasieg, ale jesli chodzi o Solarka, to chyba byś sie zakopał na śmierć kopią wszystko, nie używając Dyskryminacji (spadek zasiegu jest niewielki przy Dysk. 50% - w instrukcji dokladnie napisane).Oczywiście najgłebsze sygnały będziesz kopał na trybie STATYCZNYM bez Dyskryminacji.Ja chodzę w wiekszości przypadków na Dynamice z dyskrymą ok.50% i czułość na przed ostatniej kropce - zasiegi są ok.Bez kłopotu wykopałem jakieś stalowe, krótkie pręty w ziemiance z głebokości ok 80cm.to tak poglądowo ;)pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.