MarekHojan Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 Kupiłem F5 trzy dni temu i jestem zachwycony. Wprawdzie nie miałem jeszcze żadnych większych trafień i na razie uczę się go obsługiwać, ale na tym etapie (zgodnie z zaleceniem weteranów) wyciągam wszystko co sie nawinie. Ogólne wrażenie jest b. pozytywne, bo jest lekki, ma duży wyświetlacz ciekłokrystaliczny z wieloma informacjami, które zmieniają się w trakcie przemiatania gruntu. Nic w nim nie lata, nie ma luzów. Moje osiągi: stary klucz, trzy monetki (schyłek PRL), dwie garście gwoździ, kilka łusek...Słowa krytyczne odnoszą się do instrukcji, która jest byle jak przetłumaczona i posiada marnej jakości, prawie nieczytelne rysunki.
siemens Napisano 23 Listopad 2008 Napisano 23 Listopad 2008 witam.kupiłem jako początkujący.1.lekka solidna konstrukcja2.duży czytelny wyświetlacz.3.pokrętła zamiast menu (główny powód zakupu).świetny sprzęt dla początkującego,troche instrukcja zbyt chaotyczna i krótka ale po 5 minutach wiadomo o co chodzi.pierwsze tzw wykopki" (tfu co za słowo opisujące hobby pasjonatów) i świeżak wie mniej wiecej o co chodzi.dyskryminacja działa jak powinna,oczywiście głupieje przy rdzy troche.sprzęt jest stabilny przy liniach wysokiego napięcia i to nawet przy pełnej mocy.p.s. szkoda ze spadło 15cm śniegu,sezon skończylem po dwóch dniach.
israel Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Simens - dzięki za info, idzie odwilż, więc za kilka dni będziesz mógł znowu poszaleć i podzielisz się spostrzeżeniami.Jak się sprawuje w krzaczorach - nie wzbudza się od puknięć w patyki? Nie głupieje na mokrej roślinności? Jak z identyfikacją - robiłeś testy? Zasięgi.Z drugiej strony dziwne, że na zakup F5 decydują się koledzy o krótkim stażu".
siemens Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 przy sygnale ustawionym na 3/4 i powyzej wzbudza sie lekko przy uderzeniach.z mokrą roslinnościa nie mialem do czynienia ale ze śniegiem nie było problemu.dyskryminacje robilem a sucho" czyli 5 zł 2zł 5gr puszka od piwa i tu wszystko dziala.identyfikacja......cóż nie odpowiem niestety jeszcze.zasięgi? fantów wartościowych żadnych nie znalazłem ale np tarcza z zegarka srednica 30mm grubośc 0,5mm na głębokości 15cm ,tarcza ułożona płasko.ja nie miałem stażu żadnego,tydzień poczytałem forum.złożylem sprzęt,przeczytalem instrukcje i w teren.posługiwalem sie pokretłem sygnału,dyskryminacja i funkcja dostosawania do podłoża.
pawciopawcio2 Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 tez kupiłem f5 ziemia zmarznieta i nie ma jak wyjsc ale w garażu test na obrączke przy max nastawieniach to w powietrzu to z ok 40 cm juz jest słychac zmiane tonu na oczywiscie na all metal
pawciopawcio2 Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 chodziłem z f5 po miejscu gdzie f2 przetrzepałem centymetr po centymetrze juz i juz nic nie było a na f5 są nowe sygnały i to przez snieg ale nie ma jak kopac bo ziemia zmarznieta jak diabli jak przyjdzie odwilż to tam wracam
draven85 Napisano 4 Luty 2010 Napisano 4 Luty 2010 WitamWykrywacz już trochę jest na rynku a konkretnych opinii mało bądź nie potrafię ich znaleźć ;). Zastanawiam się czy wrócić do Ciboli czy wybrać Fiszera F5. Cibola była świetna prawie pod każdym względem , jedyny minus to brak identyfikacji dźwiękowej czy też na wyświetlaczu. Jeżeli Fiszer posiada podobny zasięg i równie dobrą dyskryminację to kierowałbym się ku niemu, dlatego bardzo proszę opinie na temat Fiszera ukierunkowane głównie jak już wspomniałem na zasięg oraz dyskryminację. pozdrawiam
draven85 Napisano 4 Luty 2010 Napisano 4 Luty 2010 Znalazłem taki teścik , jak dla mnie wygląda całkiem nieźle szkoda tylko , że nie rozumiem co koleś mówi ;) :http://www.youtube.com/watch?v=wO_fLj51OFwpozdrawiam
krawc Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 witam wszystkich!Ja mojego f5 mam już prawie roku i już coś nie coś o nim wiem.Jak dla mnie to w tym przedziale cenowym jest dobrym sprzętem i jak narazie spisuj się bez zarzutu.Drażni mnie w nim tylko to że podczas poszukiwań samoisytnie się wzbudza np. po 3 godzinach chodzenia i czułość wtedy muszę niestety zmniejszać nawet z 70% do 30% ale po jakimś czasie w końcu mu przechodzi i jest znowu spokuj.Niestety nie miałem możliwości porównać go do innych piszczałek oprucz f75 ale to już inna bajka i całkiem inny sprzęt.Ale do porównania powiem tak....gdy z kolegą który właśnie ma f75 chodzimy na tym samym polu to osiągi oczywiście on ma lepsze ale nie aż tak mocno!!!po np.2 godzinach szukania ja miałem około 15 monet(bo w tej chwili mi o nie chodzi)a on miał 18-20 sztuk i to nie tak że ja zbierałem same większe a przeważnie trafiamy monety tego samego typu.
tytantx Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 ciekawi mnie cewka mam f5 i mam calkowicie inna cewke i tu mam pytanie czy do f5 mozna dokupic jakas inna cewke
tytantx Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 jest to muj pierwszy wykrywacz i niemam jeszcze duzego doswiadczenia ,w terenie bylem doslownie kilka bo jak narazie brak czasu ,ale jesli chodzi omnie to bardzo mi sie podoba obecnie jestem w uk a wykrywke poslalem do polski bo wybieram sie na urlop, kolega ma proximke wiec jak spotkamy sie w terenie to zrobimy testy i porownamy obie wykrywki ogolnie f5 lekki bardzo prosty w obsludze na monety i drobnice sprzet idealny
krawc Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 kolego tytantx może w swojej f5 masz cewkę jak w f4 lub f75 bo na you.... widziałem właśnie f5 z cewką taką jak w f4 i f75.Jak byś mógł to był bym mdzięczny za troszke info jak się sprawuje f5 z taką cewką.Mały teścik nawet w powietrzu by się przydał bowiem zastanawaim się nad kupnem takiej cewki do mojego f5 ale troszke się boję bo nie jest tania i szkoda grosza wyrzucić w głoto na darmo!!A może ktoś inny coś wie na ten temat????
pako151515 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Draven85 nie wiem czy zauważyłeś wcześniejszy test f5 robiony przez tego samego faceta na filmiku jest inny niż ten co podałeś. Na standardowej cewce fisher ledwo ledwo ciągnie z 26cm monety, a na tym filmiku co podałeś już ma inną cewkę i ściąga mu znacznie inaczej ciekawe. W każdym bądź razie dawać za F5 1600zł + dokupić cewkę DD (700zł) to średni interes. Tak więc wykrywacz przeciętny za te pieniądze, myślę że pomimo PROxima waży swoje warto ją kupić zamiast F5, chyba że dają w zestawie do fishera f5 cewkę DD to zmienia fakt!Pozdrawiam
draven85 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Fakt , ale na tym filmiku gdzie ma normalną cewkę miał zasięg do 33 cm a nie 26. Więc z tego co jest podane przy Ciboli przegrywa o 3 cm z tym, że zasięg Ciboli jest na superstrojeniu i pewnie bez dyskryminacji. Ale to już Raned musi się wypowiedzieć w jakim dokładnie ustawieniu robił ten test. Jednak w Ciboli dyskryminację trzeba podkręcić minimalnie i superstrojenia do końca też się nie ustawi , kto chodził ten wie. Reasumując myślę, że w warunkach terenowych zasięg będzie podobny. Mam nadzieję , że jeszcze wypowie się ktoś kto ma Fiszera i potwierdzi albo zaprzeczy mojemu myśleniu , mam jeszcze ok 2 tyg na wybór więc czekam na odzew ;). pozdrawiam
draven85 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 a co do proximy, odrzucam ją od razu. Potrzebuję sprzęt na kolor z dobrą dyskryminacją i nie sądzę aby proxima była lepsza od Ciboli czy też Fiszera , które są lżejsze mają lepszą dyskryminację i są bardziej czułe na kolor. pozdrawiam
pako151515 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Kolego widziałeś chociaż raz Proximie w terenie czy coś w tym stylu? Jedyne co mam do zarzucenia Proximie to może wagę i czasami fiksuje w identyfikacji.
draven85 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 no to potwierdziłeś dwa z trzech moich punktów w których proxima dla mnie przegrywa, zresztą zdanie mam ugruntowane i wybieram tylko między Cibolą a F5. Proxima niech sobie jest jaka jest dobra czy zła , mnie nie interesuje ;)
draven85 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 wymienione wyżej - waga, dyskryminacja oraz czułość na drobny kolor. O zasięgu nic nie mówię bo nie znam go i nie mam zamiaru twierdzić , że proxima w tym przegrywa ;)
pako151515 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Hm a jakieś wcześniejsze miałeś doświadczenia z wykrywaczami?
draven85 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 smętek , ace 250 , Cibola . Ale nie o tym mowa ani o proximie tylko o F5.
pako151515 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 No to ciekawy mankament hm..czyli doświadczenie ze sprzętem masz jakieś. Wiesz jakie moje jest zdanie na temat F5? Bardzo fajnie wygląda, lekki, identyfikacja na niezłym poziomie. Pytania i obawy co do F5, chyba płytki, strach chodzić po świeżo oranym polu(wzbudzanie), ciekawe jak radzi sobie z większymi rzeczami, włączanie i ustawianie na nowo.
draven85 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Jeśli tak jak na filmie łapie dużą monetę do 33 cm to mi to starczy , będzie porównywalny do Ciboli wiec jest ok. Największe przedmioty jakie mnie interesują to odznaczenia i klamry nic większego. A co do restartowania ustawień, myślę że długo to nie trwa a poza tym osobiście bardzo rzadko wyłączam wykrywacz , chyba że zmieniam miejsce poszukiwań. A skąd wiadomość o wzbudzaniu ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.