adamqqper Napisano 2 Sierpie艅 2008 Autor Napisano 2 Sierpie艅 2008 Witam ! odby艂em dzisiaj ciekaw膮 wycieczk臋 do miejscowo艣ci Be艂k . Od dawna pasjonuj膮 mnie zagadki tej miejscowo艣ci - maso艅ska kolumna obok Ko艣cio艂a , kopiec – grobowiecutworzony w 1860 r na miejscu grodziska oraz r贸偶ne opowie艣ci i legendy….Jedna z nich mowi 偶e Kopiec Germander贸w 艂膮czy z pobliskim Ko艣cio艂em pw. Marii Magdaleny podziemne przej艣cie, nikt nie wie w jakim celu ono powsta艂o….No i niespodzianka - uda艂o mi si臋 dostac do wn臋trza kaplicy ( bez szk贸d!!)….Zrobi艂em kilka fotek i jestem zaskoczony symbolik膮 tych rysunk贸w - niech mi kto艣 pomo偶e obja艣nic znaczenie niekt贸rych rysunk贸w…Poni偶ej kaplicy jest wej艣cie do krypty grobowej rodziny Germander贸w. Kryje ona 4 trumny w tym Eleonory Lukas dziedziczki Be艂ku kt贸ra ponoc zmar艂a m艂odo w po艂ogu. Podobno pochowano j膮 z dzieckiem na r臋ku…Z dziedzi艅ca pobliskiego Ko艣cio艂a, usianego starymi nagrobkami jest jakie艣 100-120 metr贸w do Kopca – widac to na fotkach - ciekawe czy b臋dzie kiedy艣 mo偶na zweryfikowac legend臋 o podziemnym przej艣ciu ? ….Jedno z wej艣膰 ma by膰 w podziemiach ko艣cio艂a , drugie w podziemiach kopca…..Obok ko艣cio艂a stoi tzw. „ z艂amana kolumna”, maso艅ska pami膮tka po Richardzie Holtze - po 艣mierci swojego ojca ufundowa艂 on ow膮 kolumn臋…R. Holtze by艂 masonem , cz艂onkiem niemieckiej lo偶y „ Zum Licht im Osten”. Holtze to jeden z za艂o偶ycieli Katowic. U艂amana kolumna w symbolice maso艅skiej oznacza „ niedoko艅czone dzie艂o”…W starym murze kt贸ry otacza Ko艣ci贸艂 pw, Marii Magdaleny zamocowano w XVII w tzw.kuny - zakuwano w nie (za szyj臋!) grzesznik贸w a zw艂aszcza grzesznice…..Je偶eli kto艣 m贸g艂by mi pom贸c w sprawie symbolik rysunk贸w z kaplicy na kopcu lub przet艂umaczeniu napisu na „u艂amanej kolumnie „ , b臋d臋 bardzo wdzi臋czny….Wszystkie omawiane w tek艣cie sprawy przedstawiam na fotkach……
Rekomendowane odpowiedzi
Temat zosta艂 przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.