Skocz do zawartości

B 17G - szukam informacji

leon_rybnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wejdź na stronkę http://www.samoloty.ow.pl/amiap/ i skontaktuj się z prowadzącymi ją ludźmi. Oni zajmują się właśnie poszukiwaniem informacji o zestrzelonych nad Polską samolotach amerykańskich.
Napisano
Tydzień temu wróciłem z lubiatowa. Do czasu mojego powrotu większość czasu spędziłem z wykrywaczem właśnie w miejscu katastrofu boeinga. Co do historii to wiem tyle że w czasie powrotu z bomabardowania niemieckich fabryw w redzie został on zestrzelony przez niemiecki myśliwiec. Pilot i został zastrzelony i został we wraku, reszta załogi wyskoczyła. Jeden ze skoczków został trafiony i zginął w wyniku obrażeń. Wrak samolotu w czasie wojny został zabrany przez niemców. Od znajomego leśniczego wiem że jeszcze kilka lat temu można tam było znaleźć części leżące na ziemi. Niestety złomiarze też to odkryli i po częściach. Teraz trzeba mieć wykrywacz aby coś znaleźć:) Co do znalezisk to głównie amunicja, jakieś części i dużo aluminiowych odłamków (zmora, ciągle na nie trafiałem). Teren jest bardzo przekopany, i nie wiem czy można znaleźć jeszcze coś sensownego. Podobno gdzieś w okolicach leży jeszcze jedno skrzydło, które odpadło podczas zestrzelenia. Szukałem, niestety nie znalazłem. Ciekawe elementy można znaleźć nawet 100 metrów od rozbicia (jest taki mały lasek teraz w miejscu w które walnął). W miejscu atastrofu jest bardzo dużo stopionego aluminium i mój wykrywacz troszke wariował. Na dole pod tym laskiem (kika drzew i to na dodatek do wycięcia) Znalazłem tabliczkę z firmy briggs manufacturing company (jest gdzieś w dziale ID na tym forum). Pozdrawiam i życzę udanych wyników w kopaniu.
P.S. Teren średni do kopania, dużo korzeni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie