SSzuder Napisano 14 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2008 Stałem się ostatnio posiadaczem legitymacji kombatanta wojennego brata mojego pradziadka. Z owej legitymacji wynika, że w latach 1914 - 1917 służył w 4 Pułku Piechoty Legionów, na froncie zaś był w latach 1914 - 1915. W dalszej części jest napisane, że stwierdzono '(...) pocisk karabinowy w lewym płucu' (co mu ponoć pozostało do końca życia, a żył do pierwszej połowy lat 70). Później, w 1920 był też w 17 Pułku Piechoty.Po krótkim a treściwym (mam nadzieję) wstępie chciałem zadać pytanie. Wnioskuję, że kulę zarobił w 1915 roku (w końcu wtedy właśnie powrócił z frontu). Mógł też w sumie oberwać służąc już w 17pp (to by tłumaczyło, czemu był tam tylko rok). Ale czemu więc powrócił w 1915 z frontu i nadal pozostał w wojsku?Pytanie brzmi - może zna ktoś historię 4p.p.leg? Historia ogólna pułku, gdzie walczyli, lista osobowa? Za wszelakie informacje o umundurowaniu czy wyposażeniu również byłbym ogromnie wdzięczny. Ta sama sprawa ma się 17p.p. O nim wiem już nieco więcej, wszak pochodzę z Rzeszowa i owy pułk dość mnie interesował zanim otrzymałem dokumenty (jednak bardziej pod kierunkiem 1939roku). Mogę na dniach dołączyć kilka skanów legitymacji, mam też dwa zdjęcia, dyplom wręczenia krzyża niepodległościowego (legitymację doń) oraz książeczkę inwalidy wojennego już powojenną (ta pierwsza jest z lat 20tych).Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelaką pomoc!Szuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 14 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2008 Ajj, pomyliłem fora. Proszę administratora o przeniesienie tego tematu do forum 'Głównego' i usunięcie tego posta.Z góry dziękujęS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.