tr Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 Juz tydzień od powrotu do kraju a wspomnienia wciz wracaja.podziele sie z wami odrobina krajobrazu i zabytkami utrwalonymi na zdjeciach.Jak zwykle to co chcialem pokazac na koncu przez przypadek bedzie na poczatku:)
tr Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 Takie monetki sprzedaja ludziew sklepach gdzie mozna kupic od szmelc ,mydlo, i powidlo.ja sie odwazylem tylko zrobic fotke bo nie znam sie na tych monetach.ponoc znalezione na pobliskich pagorkach...kto ich tam wie.moze ktos potrudzi sie i cos powie o nich wiecej?A ja lece dalej....
tr Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 Tutaj mamy taka fajna kawiarenke na przejsciu granicznym z izraelem:)Pan parzy kawke z kardamonem...(kazde przejscie graniczne z izraelem to pelen hard core:),trzepanie na maxa i tysiac pytan do....:)
tr Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 :)Taka malownicza wioska w poblizu wielkiej piaskownicy:)
tr Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 A to ja i moj fantastyczny jeep....mamy mala przerwe na cos do picia.
tr Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 A to juz dzien nastepny i wyprawa do PETRY!Tutaj fotka ze straznikiem skarbca.Reszte fotek wstawie jutro.
latający holender Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 ..no to było pobiegać po tych pagórkach gdzie te rzymki wychodzą :)) zabrałeś ze sobą wykrywkę ??
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 tam monetki to dzieci kopia óżką".Bo to tak jak u nas z kopiejkami:)dobre co?:)a wykrywka zapomnijto kraj muzelmanski i nie chcial bym sie tlumaqczyc na granicypo co mi to.zreszta te monety co pokazalem to przy dobrym targu mogl bys zgarnac za 20$ albo i mniej ale tweraz niech ci znajda na granicy:)nawet sobie nie wyobrazam:)a trzepia strasznie, szczgolnie jak wracasz z jordani do izraela.
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 a takim kanionem dochodzi sie do samego skarbca cos niesamowiteg, i na koncu naszym oczom ukazuje sie ....
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 skarbiec w petrze, wykuty w piaskowcu o teczowych barwach.
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 jest na 7 miejscu jezeli chodzi o miejsca warte odwiedzin.
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 jest jeszcze wiele innych budowli wykutych w skalacha do okola pelno dzieciakow sprzedajacych kamienie(kamien kupilem za 1$:))potem tez pokaze bo niesamowite ma barwy.a oprocz kamyczkow co drugie dziecko niesmialo z kieszonki wyciaga monetkirzymskie i greckie a do tego polamane kawalki ozdob z prywatnych wykopalisk a kopac jest gdzie,bo wszedzie sie walaja odlamki ceramiki starozytniej.
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 Tak jak tutaj i wszedzie do okola, bo nie gdys staly tu domostwa starozytnie i zycie tetnilo pelna piersia.(przepraszam za jakosc zdjec ale inaczej sie nie da a szkoda)
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 I spelnilo sie mazenie mojego najwiekszego skarbu:)
tr Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 I to by bylo na tyle jesli chodzi o petre(tutaj macie rynne ktora odprowadza wode sciekajaca ze skal do kanionu,nie czesto to sie zdaza ale jak juz ma miejsce to ponoc w ciagu kilku minut mamy prawdziwa rzeke)potem jeszcze zobaczylismy amman ktory jest stolica, i caly izrael plus odpoczynek w egipcie:)ps.wstawie te moniaki na id moze ktos pozna bo bardzo jestem ciekaw co mi przeszlo kolo nosa":)pozdro
latający holender Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Te rzymki to miałyby jeszcze walor gdyby tłukli je miejscowi jako pamiątkę,a nie ściągali z Chin.Ciekawe czy kiedykolwiek sytuacja się tam na tyle uspokoi że przygoda z wykrywką na tym terenie będzie możliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.