Skocz do zawartości

Jordania

tr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Juz tydzień od powrotu do kraju a wspomnienia wciz wracaja.podziele sie z wami odrobina krajobrazu i zabytkami utrwalonymi na zdjeciach.Jak zwykle to co chcialem pokazac na koncu przez przypadek bedzie na poczatku:)

Napisano

Takie monetki sprzedaja ludziew sklepach gdzie mozna kupic od szmelc ,mydlo, i powidlo.ja sie odwazylem tylko zrobic fotke bo nie znam sie na tych monetach.ponoc znalezione na pobliskich pagorkach...kto ich tam wie.moze ktos potrudzi sie i cos powie o nich wiecej?A ja lece dalej....

Napisano

Tutaj mamy taka fajna kawiarenke na przejsciu granicznym z izraelem:)Pan parzy kawke z kardamonem...(kazde przejscie graniczne z izraelem to pelen hard core:),trzepanie na maxa i tysiac pytan do....:)

Napisano

A to juz dzien nastepny i wyprawa do PETRY!Tutaj fotka ze straznikiem skarbca.Reszte fotek wstawie jutro.

Napisano
tam monetki to dzieci kopia óżką".Bo to tak jak u nas z kopiejkami:)dobre co?:)a wykrywka zapomnijto kraj muzelmanski i nie chcial bym sie tlumaqczyc na granicypo co mi to.zreszta te monety co pokazalem to przy dobrym targu mogl bys zgarnac za 20$ albo i mniej ale tweraz niech ci znajda na granicy:)nawet sobie nie wyobrazam:)a trzepia strasznie, szczgolnie jak wracasz z jordani do izraela.
Napisano

a takim kanionem dochodzi sie do samego skarbca cos niesamowiteg, i na koncu naszym oczom ukazuje sie ....

Napisano

jest jeszcze wiele innych budowli wykutych w skalacha do okola pelno dzieciakow sprzedajacych kamienie(kamien kupilem za 1$:))potem tez pokaze bo niesamowite ma barwy.a oprocz kamyczkow co drugie dziecko niesmialo z kieszonki wyciaga monetkirzymskie i greckie a do tego polamane kawalki ozdob z prywatnych wykopalisk a kopac jest gdzie,bo wszedzie sie walaja odlamki ceramiki starozytniej.

Napisano

Tak jak tutaj i wszedzie do okola, bo nie gdys staly tu domostwa starozytnie i zycie tetnilo pelna piersia.(przepraszam za jakosc zdjec ale inaczej sie nie da a szkoda)

Napisano

I to by bylo na tyle jesli chodzi o petre(tutaj macie rynne ktora odprowadza wode sciekajaca ze skal do kanionu,nie czesto to sie zdaza ale jak juz ma miejsce to ponoc w ciagu kilku minut mamy prawdziwa rzeke)potem jeszcze zobaczylismy amman ktory jest stolica, i caly izrael plus odpoczynek w egipcie:)
ps.wstawie te moniaki na id moze ktos pozna bo bardzo jestem ciekaw co mi przeszlo kolo nosa":)pozdro

Napisano
Te rzymki to miałyby jeszcze walor gdyby tłukli je miejscowi jako pamiątkę,a nie ściągali z Chin.Ciekawe czy kiedykolwiek sytuacja się tam na tyle uspokoi że przygoda z wykrywką na tym terenie będzie możliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie