hans1942 Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2008 Witam!Piszę dopiero pierwszy raz na tym forum, ale mam nadzieję, że dobrze trafiłem z moim problemem.Moje pytanie dotyczy metody wyciągania obręczy fasunku M-31 z hełmu M42. Przeważnie inni zbieracze radzą ozwalić" nity i po sprawie. Jednakże ja chciałbym je zachować, gdyż są w stanie niemal idealnym. Przechodząc do meritum sprawy. Jak usunąć fasunek (dwie obręcze!) z wnętrza hełmu, nie uszkadzając przy tym samych nitów?Byłbym wdzięczny wszystkim forumowiczom za pomoc i odpowiedź.PozdrawiamMateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 7 Lipiec 2008 Share Napisano 7 Lipiec 2008 Najpierw musisz powoli wyciagnąc wąsy z faunku zewnetrznego.Sa one wykone ze sprezynujacej blachy jesli fasunek jest w dobrym stanie nie powinno byc problemu z ich wyciagnieciem z oczek". Zachodza one na siebie naprzemiennie.Fasunek zewnetrzny jak wiesz przymocowany jest na nity z poddladkami. Wąsy nitów nalezy ostroznie wyprostowac srubokretem lub czyms podobnym a nastepnie delikatnie podwazac podkladke raz z jednej raz z drugiej. Nity lubią przyrdzewiec do hełmu. Wtedy nalezy podwazyc je od zewnetrznej strony i wtedy powoli wyciagnac.To by bylo na tyle.Najlepiej jakbys dal fote to bym ci narosowal co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Lipiec 2008 Share Napisano 7 Lipiec 2008 pokaz zdjęcia bo z chęcią bym zobaczył ten hełm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.