rozi Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 Witam serdecznie.Po dlugim czasie wyczekiwania w koncu zacząłem nowy sezon na nowym wykrywaczu. Nie było tak źle i od poczatku można zobaczyć że ma dużo lepsze osiągi niż moj wcześniejszy Bounty Hunter Lone Star.Zaczynając jednak kolejny temat o tym sprzęcie licze na kilka porad odnośnie ustawien i dziwnych zachowań wykrywacza.Dziś zakończył sie mój trzeci już dzień z tym sprzętem a praca nad nim zaczynam od..Stojąc wł. wykrywacz. Ustawiam w trub All metal i naciskam Groud Balance nastepnie przycisk Mode/Auto i po chwilowym poruszaniu sondom nad ziemią w górę i w dól zaczynam chodzenie w trybie Coin&Treasure i to by było na tyle. W zależności od ilości krótkich/czestych syg. zmniejszam sens.Przeważnie chodze na ustawienu 26-29 (sens)Muszę jeszcze dodać że ciągle mam wł. opcje śledzenia właściwości gruntu. Bo wydaje mi się że to jest lepsze:)Chyba to by było na tyle co? Czy wy jeszcze coś robicie? Przyznam że to pierwszy sprzęt tego typu i zagubienie było całkowite w chwili gdy zobaczyłem jego opcje.A teraz trochę pytań (piszę troche bo nie chcę zniechęcać pisząc od razu DUŻO:D)1. Czy wy tez macie taki ciągły i nieustający cichy sygnał brzmiący mniej więcej jak buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu?Jest bardzo delikatny i ledwie slyszalny. Dodam tutaj ze zmiany Volume nic nie dały.Czy to by był ten treschhold?2.Opcja Noise cenceled sluży (jak wyczytałem z instrukcji) do eliminacji czestych i dziwnych sygnałów którę są powodowane przez zakłócenia, ale jak się nim obchodzić?U mnie jest ustawiony na -2 i nie wiem czy zmniejszyć czy dodać? Bo w sumie nie da się go ruszyć !!!3. Co to jest ten treshhold i do czego i jak się go używa.U mnie jest ustawiony na 9.4.Jak dokładnie dostroić wykrywacz do gruntu? Czy tak automatycznie jak ja to robie jest dobrze czy może robić to ręcznie.5.Jak u was jest z dyskryminacją znalezionych obiektów?Zawsze pokazuje to co znajdzie czy czasami się mota?U mnie w trybie C&T na opcji All Metal potrafi latac na skali jak sobie chce.. Kopiąc jakąś rzecz pokazuje od - 4 lub -2 do 30 a czasami i 40.Od czego to zależy? zastanawia mnie to by myślałem że bedzie bardziej precyzyjnie określał rodzaj znalezionego metalu.5. Na jakiej z 4 opcji dysk. chodzić najlepiej? Na ile można im wieżyć?Ja mając swoje doświadczenia wyniesione z wcześniejszego wykrywacza chodze na All Metal.6. W jakim z tych 4 poziomów dysk. wykrywacz ma największy zasięg? Czy może we wszystkich ma taki sam? I który z nich jest wg. was najlepszy do chodzenia i wyciągania drobicy?Bo powiem szczeże ze trochę boje sie w tym grzebać żeby nie zostawić w polu kilku fajnych rzeczy:)7.Jak u was z namierzaniem? Bo moje małe spostrzezenie jest takie że przyciskiem pinpoint można tez określić wielkość znaleziska. Prawda to czy tylko moje przywidzeni?8. Co to jest kompensacja wpływu gruntu i jak to zastosowac?9.Czy przy dostrajaniu do gruntu w jednym z 4 poziomów dysk. można stosować opcje auto? Czy to dotyczy tylko trybu All Metal?10. Z kąd wiedzieć czy wykrywacz jest dobrze dostrojony do gruntu w w jednym z 3 poziomów dysk. jesli ustawiamy go ręcznie?11. Jak często trzeba dostrajać wykrywacz? Czy wystarczy to zrobić raz po włączeniu czy może tylko prze przejściu na inny teren a może co jakiś czas?12. Czy opcja śledzenia zmian gruntu oznacza to ze nie trzeba ciągle powtarzać procedury z auto groun balance?Tylko wł i chodzić a wykrywacz sam dostraja się do gruntu?To narazie tyle ( a może az) pytań i nieścisłości które mnie zastanawiają?Jakich wy używacie ustawień które są wg. was najlepsze?Liczę na waszą pomoc i porade tak aby użytkowanie go było naprawdę czyms przyjemnym a nie męczącym i denerwującym doświadczeniem..pzdr. Tomek
Dąbek Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Ja biegam z x-terką 5 miesięcy ,na almetal dostrajam do gruntu,potem dostrajam kanał zakłuceń wszystko ałtomatycznie.Chodzę na 1 stopniu dyskryminacji nie chodzę na almetal bo mnie to drażni bo doszłem do wniosku że dobry kawał stali na moim skacz od -4 do 36 .Kopię wszystkie sygnały od 4 wzwyż, kiedyś nie kopałem aż na + 4 trafiłem orzełka.Czułość ustawiam 25 lub 27.Ps co jakiś czas ponownie dostrajam do gruntu .Pozdrawiam
bogdans Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 witam!Rozi napisał: Stojąc wł. wykrywacz. Ustawiam w trub All metal i naciskam Groud Balance"I tu mam małą uwagę ... pomiędzy wybraniem trybu allmetal a naciśnięciem ground balance powinna pojawić się jeszcze jedna czynność o której nie napisałeś. Tryb allmetal wybiera się po to, żeby w tym trybie odnaleźć kawałek gruntu bez jakiegokolwiek metalu (żadnych wskazań na wyświetlaczu przy machaniu cewką nad tym wytypowanym obszarem). Dopiero potem dostrajasz wykrywacz do takiego ieskażonego" metalem gruntu.pozdrawiambogdans
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.