malaszewiczanin Napisano 5 Lipiec 2008 Autor Napisano 5 Lipiec 2008 Byc moze na terenie Parku Radziwillowskiego znajduja sie podziemne tunele. Prowadza one w kierunku kosciolow: sw. Anny i sw. Antoniego. Czy wiece cos wiecej na ten temat. Kiedys zalozylem na forum Slowo Podlasia temat o podziemnym miescie w Bialej Podlaskiej. Rozwinal sie on w kierunku tamatu o tunelach w centrum tego miasta. Niestety zostal skasowany.
maxim026 Napisano 5 Lipiec 2008 Napisano 5 Lipiec 2008 są na ten temat zapiski ,chodzi mi o kosciół św.ANNY został on zbudowany dla mieszkańców miasta pzez Radziwiłów, ten kosciół ma tunel połonczony z Zamkiem(co prawda w 70% nieistniejącym)czytałem kiedyś o tym w zapiskach u jednego z kolekcionerów który owe posiada lub posiadał(niewiem jak teraz)
maxim026 Napisano 5 Lipiec 2008 Napisano 5 Lipiec 2008 temat tak nawiasem mówiąc jest ciekawy .Ile osób sie w tym temacie wypowie. kiedys poszukiwałem starych mam Radziwiłoskich w naszej bibliotece zchodziłem kustoszy i dowiedziałem się że najwięcej materiału jest ale w BRZEŚCIU LITEWSKIM i w Poznaniu (on posiada kilka map radziwiłoskich z okresu)......... w jednym z bialskich Antykwariatów szukałem tego typu materiału i dowiedziałem się że jeden obywatel Białorusi oferował temuż że Atytkwariatowi kupno starych dzieł Radziwiłoskich ale antykwariat odmówił (z wiadomych względów) ponoc ten Białorusinin ma dostęp do tego typu materiału i za odpowiednie $ albo OJRO można nabyc... ale rodzi sie nastepne pytanie .O KONTAKT Z TYM Panem??????
ZUBIKED Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Tak na logikę i na zdrowy prosty rozum po co budować tunel do koscióła Św.Anny jak on był raptem 200 m w linii prostej od zamku. Pozatym teren był znacznie niższy i bagnisty niż teraz , no i fosa. Rodzi sie pytanie po co ? .Kosciół Św Anny i żaden inny obiekt w Białej Radziwiłowskiej nie był punktem o znaczeniu strategicznym czy aż tak ważnym żeby ukrywać drogę do niego.Ale drogi kolego jest inna tejemnica zamku19 armat w fosie zamku. w latach 70 - tych podjęto próbę ale ... słyszał ktoś o tym ?
maxim026 Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 gdzie znalazłes coś na ten temat?? te działo wazy ze 200kg jak nie wiencej
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Chyba nawet więcej i dlatego pewnie ich jeszcze nie podjęto, a tunele to była akcja zakrojona na szeroką skalę w średniowiecznej Rzeczypospolitej
ZUBIKED Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 „ ... Po zajęciu Białej Podlaskiej Czernyszew nałożył na miasto kontrybucje za to że Książe Dominik Radziwiłł, właściciel miast. Walczył po stronie Napoleona przeciw Rosji. Działa forteczne które znalazł w bialskim zamku kazał zagwoździć i wrzucić do zamkowej fosy... „ -„Zamek Bialski” Julian Bartoszewicz ( Biblioteka Dzieł Wyborowych Lwów 1881r )Faktycznie one są jeszcze tam i długo pobędą . Podjęto próbę wydobycia ale priorytetem wtedy było podniesienie terenu i budowa ulicy Łomazkiej. (Tylko mi tam nie kopać bo do domu nie dojadę )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.