zimmermann Napisano 1 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2008 Mam kilka starych monet srebrnych, które są w różnym stopniu zgięte. Jak wyprostować te sreberka bez uszkodzenia monety. Monety są bardzo cienkie /szelągi szwedzkie/. Jedną chciałem wyprostowąć, że tak powiem normalnie i w miejscu zgięcia pojawiły się odpryski wierzchniej warstwy a sama moneta prawie że pękła. Może ma ktoś jakieś pomysły. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 2 Lipiec 2008 Share Napisano 2 Lipiec 2008 Zostaw je tak jak są, nie ma sensu ich niszczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeks6 Napisano 4 Lipiec 2008 Share Napisano 4 Lipiec 2008 Raczej nie dasz rady , po latach które mineły od produkcji monetki do dzisiejszych czasów, metal jest bardzo zmęczony. Więc nawet najmniejsze próby wyprostowania monetki, maogą zakączyc się jej pęknięciem . Więc zostaw ją taką jaka jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2008 No cóż, szkoda. Ale ostatecznie i te przygięte też mają swój urok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Jedyny znany mi sposób który moze przynieść poprawny wynik to wyżarzenie takiej monety i wyprostowanie. Z mojego złotniczego doświadczenie wiem że srebro nawet lichej próby po potraktowaniu palnikiem jubilerskim i tu uwaga: nie studzeniu w wodzie tylko odczekaniu do ostygnięcia, bardzo mięknie i robi sie plastyczne. Oczywiście im wyższa próba tym lepiej. Jedyny minus takiego zabiegu to to że monetka straci biały kolor i będzie wymagała polerowania, a to juz jest profanacja... Ale jak komus bardzo zależy to może próbować, ale ostrożnie bo jeżeli moneta jest cienka może sie stopić w mgnieniu oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 A możesz wyjaśnić co to jest palnik jubilerski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 To może być np. taki palnik: http://www.allegro.pl/item395393889_palnik_3_precyzyjne_dysze_orginal_fv_2_lata_gwar.html pracowałem na pdobnych, jeżeli rzeczywiście chcesz prostować monety tą metoda napisz na prv, napisze Ci co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 20 Lipiec 2008 Share Napisano 20 Lipiec 2008 zimmermann podaj inny adres mailowy bo na ten z którego pisałeś nie docierają moje maile, dwa razy otrzymałem zwrot wiadomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 20 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2008 cymek12@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.