zimmermann Napisano 1 Lipiec 2008 Autor Napisano 1 Lipiec 2008 Mam kilka starych monet srebrnych, które są w różnym stopniu zgięte. Jak wyprostować te sreberka bez uszkodzenia monety. Monety są bardzo cienkie /szelągi szwedzkie/. Jedną chciałem wyprostowąć, że tak powiem normalnie i w miejscu zgięcia pojawiły się odpryski wierzchniej warstwy a sama moneta prawie że pękła. Może ma ktoś jakieś pomysły. Z góry dziękuję.
der_bartosz Napisano 2 Lipiec 2008 Napisano 2 Lipiec 2008 Zostaw je tak jak są, nie ma sensu ich niszczyć
tadeks6 Napisano 4 Lipiec 2008 Napisano 4 Lipiec 2008 Raczej nie dasz rady , po latach które mineły od produkcji monetki do dzisiejszych czasów, metal jest bardzo zmęczony. Więc nawet najmniejsze próby wyprostowania monetki, maogą zakączyc się jej pęknięciem . Więc zostaw ją taką jaka jest.
zimmermann Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 No cóż, szkoda. Ale ostatecznie i te przygięte też mają swój urok.
C.K. Dezerter Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Jedyny znany mi sposób który moze przynieść poprawny wynik to wyżarzenie takiej monety i wyprostowanie. Z mojego złotniczego doświadczenie wiem że srebro nawet lichej próby po potraktowaniu palnikiem jubilerskim i tu uwaga: nie studzeniu w wodzie tylko odczekaniu do ostygnięcia, bardzo mięknie i robi sie plastyczne. Oczywiście im wyższa próba tym lepiej. Jedyny minus takiego zabiegu to to że monetka straci biały kolor i będzie wymagała polerowania, a to juz jest profanacja... Ale jak komus bardzo zależy to może próbować, ale ostrożnie bo jeżeli moneta jest cienka może sie stopić w mgnieniu oka.
zimmermann Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Napisano 17 Lipiec 2008 A możesz wyjaśnić co to jest palnik jubilerski.
C.K. Dezerter Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 To może być np. taki palnik: http://www.allegro.pl/item395393889_palnik_3_precyzyjne_dysze_orginal_fv_2_lata_gwar.html pracowałem na pdobnych, jeżeli rzeczywiście chcesz prostować monety tą metoda napisz na prv, napisze Ci co i jak.
C.K. Dezerter Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 zimmermann podaj inny adres mailowy bo na ten z którego pisałeś nie docierają moje maile, dwa razy otrzymałem zwrot wiadomości.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.