Skocz do zawartości

Jak prostować srebrne monety

zimmermann

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka starych monet srebrnych, które są w różnym stopniu zgięte. Jak wyprostować te sreberka bez uszkodzenia monety. Monety są bardzo cienkie /szelągi szwedzkie/. Jedną chciałem wyprostowąć, że tak powiem normalnie i w miejscu zgięcia pojawiły się odpryski wierzchniej warstwy a sama moneta prawie że pękła. Może ma ktoś jakieś pomysły.
Z góry dziękuję.

Raczej nie dasz rady , po latach które mineły od produkcji monetki do dzisiejszych czasów, metal jest bardzo zmęczony. Więc nawet najmniejsze próby wyprostowania monetki, maogą zakączyc się jej pęknięciem . Więc zostaw ją taką jaka jest.

Jedyny znany mi sposób który moze przynieść poprawny wynik to wyżarzenie takiej monety i wyprostowanie. Z mojego złotniczego doświadczenie wiem że srebro nawet lichej próby po potraktowaniu palnikiem jubilerskim i tu uwaga: nie studzeniu w wodzie tylko odczekaniu do ostygnięcia, bardzo mięknie i robi sie plastyczne. Oczywiście im wyższa próba tym lepiej. Jedyny minus takiego zabiegu to to że monetka straci biały kolor i będzie wymagała polerowania, a to juz jest profanacja... Ale jak komus bardzo zależy to może próbować, ale ostrożnie bo jeżeli moneta jest cienka może sie stopić w mgnieniu oka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie