Skocz do zawartości

Rekonstrukcja żołnierza 1 SBSpad

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Saperka modelu, którego produkcję rozpoczęto w 1939 roku. Model ten po roku 1941 znika z wyposażenia brytyjskiego zastąpiony całkowicie przez model 1908 (patrz wyżej)

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano

Wpadły mi takie spodnie od battle dressu produkcji kanadyjskiej, ale nie byle jakie, bo wyprodukowane w 1944 roku. Przybyły podobnie jak reszta z GB, gdzie wyprzedawała się firma szyjąca i wypożyczająca kostiumy filmowe. Z jakichś mrocznych powodów spodnie zostały pozbawione szlufek, kieszeni i jeszcze je zwężono.

Napisano

Metka... Postanowiłem coś z tym zrobić a jako, że przez przypadek miałem spodnie kanadyjskie z 1955 roku o zbliżonym odcieniu postanowiłęm odwiedzić krawcową...

Napisano

I teraz wygladają tak. Jeszcze nie wiem jak pozbędę się tej plamy filmowej krwi z nogawki...

Napisano

Widzę, że admin zrobił porządek w tym temacie (opłacało się dostać kartkę, żeby tak się stało).
Rekonstrukcja powoli dobiega końca. Pozwoliłem sobie wykonać kilka fotek.
Tutaj strzelec w stroju niedbałym próbujacy się golić na sucho, choć obok leży przybornik z pędzlem i mydłęm do golenia. Na sobie ma koszulę bez kołnierzyka i gatki z sortów zimowych, regulaminowo powinien mieć raczej szare skarpety.

Napisano

Ulubione zajęcie, czyli pucowanie ammo boots. Strzelec ubrał juz spodnie od battle dressu, koszulę bez kołnierzyka i szelki. Na lewym udzie położył sobie puszkę pasty do butów.

Napisano

Strzelec podczas zajęcia wspólnego wszystkim armiom; mianowicie kopania dołu pod sraczyk.
Do spodni BD ubrał płócienną kurtkę Denim, spodnie spiął spinaczami (Anklets) wzoru 37

Napisano

Szczotkowanie wełnianej kurtki battle dress- widoczne naszywki Poland" i patki spadochronowe

Napisano

ja mam do tego wsiadać?"- na chwilę przed wejściem na pokład Horsy. Strzelec ma na sobie oporządzenie wzoru 37, w rozpiętych ładownicach widać magazynki do Stena i Brena. Na hełmie spadochronowym dugiego wzoru orzełek wymalowany żołtą farbą i siatka maskująca. Na battle dress założył kurtkę maskującą (Denison Smock)

Napisano

Tył... dalszy ciąg webbingu wzoru 37; tornister (small pack), zasobnik z maską p- gaz (MK II), kopaczko - saperka (entrenching tool wzoru 08 zaadoptowana do oporządzenia wzoru 37 od 1941 roku), wokół ramion i na plecach toggle rope oraz manierka.

Napisano
zapisy z początku watku ujawniają, że zapoczątkowałem go w czerwcu 2008 roku, ale zanim zebrałem przedstawione na pierwszych zdjęciach przedmioty minął juz rok. Tak więc prezentowane na zdjęciach elementy ekwipunku, oporządzenia i umundurowania zbierałem 3 lata. Dopiero po trzech latach odważyłem się to wszystko połączyć w sylwetkę żołnierza, która nie jest jeszcze w pełni poprawnma i w pełni kompletna.
Po co to piszę?
Żeby młodociani forumowicze latający w strojach iałych ninja", przeszytych KBW, szwedach, szwajcarach, z pasami DDR- owskiej armii i w innych turbomrocznościach zdali sobie sprawę, że kompletowanie zestawu przedmiotów może być niezłą zabawą w procesie rekonstrukcji sylwetki postaci historycznej.
Większość woli ubrać cokolwiek, byle tylko postrzelać ze ślepaków, potarzać się w trawie/śniegu a pod koniec dnia skuć się w trupa. Może czas na przewartościowanie podejścia do rekonstrukcji? Może czasy imprez z wata cukrową i rekonstruktorami w roli misiów kiedyś miną i rekonstrukcja stanie się pretekstem do poznania przeszłości a nie wariacją koloni skrzyżowanych z obozem harcerskim o silnym zabarwieniu militarnym?
Pozdrawiam
Napisano
Aha. Rachunki mam popłacone a i mundur skompletowałem. Jednak można pogodzić jedno i drugie...
Napisano
Gratuluje cierpliwości i samozaparcia. Zajrzyj do The word war Tommy" Brayley'a i Ingram'a? Na stronach od 98 do 103 dużo ciekawych informacji. Na stronie 100 u dołu dokładne zdjęcie kieszeni na prawej nogawce. Życzę dużo powodzenia w dążeniu od kanadyjskiej zieleni do brytyjskiego khaki.
Jacek
Napisano
Tą książkę polecam w jednym z pierwszych postów tym temacie.
Kieszeń juz odtworzona na podstawie oryginalnych spodni (patrz zdj. z 23.02.2010).
Za życzenia dziękuję. W grę wchodzi dobre repro albo oryginał. Greka nie ubiorę.
Pozdrawiam
Napisano
Do repro moge polecić Davida Marsalka z Czech, materiał i szycie jest rewelacyjne. Jak chcesz podeślę zdjęcia. W poprzednim poście powinno być kieszeń na lewej nogawce. Oczywiście to dotyczy wzoru P40, a nie P37 jaki masz więc absolutnie się nie czepiam. Namawiam gorąco na brytyjskie khaki P40 , wyobraź sobie jak wtedy byś się prezentował !
Powodzenia, Jacek
Napisano

Od lewej:
- kanadyjczyk
- repro Davida P37
- BD Blouses 1940 pattern firmy Star MFG CO (B) LTD Belfast 1945
- BD blouses 1940 pattern firmy Mourne Clothing Co,, LTD. 1945

Napisano

Bluza i spodnie szyte przez Davida.
Jak napiszesz do niego to przyśle Ci próbkę materiału. Na dostawę czekałem niecałe 5 tygodni od podania rozmiaru.
Pzdr. Jacek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie