Skocz do zawartości

Wąskotorowa Kętrzyn Mrągowo

Ziggy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni poszukiwacze chciałbym się podzielić historią którą usłyszałem wiele lat temu od byłego mieszkańca Kętrzyna.Opowiadał ,że pod koniec 1944 jako młody chłopak jechał kolejką wąskotorową z Kętrzyna do Mrągowa ,po około 20 minutach podróży pociąg został zatrzymany w lesie i pasażerowie zmuszeni zostali do wyładunku i zakopania skrzyń z nieznaną zawartoscią.W/g jego opowiadania tylko on zdołał się uratować wcisnąwszy się pod ławkę,wszyscy inni zostali rozstrzelani przez hitlerowców.Żałuję ,że nie dopytywałem się wtedy o szczegóły.Nie sądzę żeby zmyslał , teraz już nie żyje i za póżno na wszelkie pytania.Nie mieszkam w Polsce i pewnie nigdy nie wybiorę się w tamte okolice, dlatego postanowiłem umiescić to na forum.Pozdrowienia
Napisano
Dostałem wiadomosć że w tamtym okresie ruch pasażerski odbywał się tylko na linii Kętrzyn - Węgorzewo i przyznaję że to ma większy sens.Pamiętam że w opowiadaniu ,celem podróży miał być Olsztyn i że to była wąskotorówka.Nie wiem przez jakie miejscowosci było lepsze połączenie.Może ktos z mieszkańców Kętrzyna to pamięta.Podaję znalezione w internecie odległosci pomiędzy stacjami.
Kętrzyn 00,Karolewo 2.32,Czerniki 4.99,Moysse 6.55,Gierłoż 7.55,Parcz 9.87,Radzieje Węgorzewskie 16.22,Kamionek Wielki 21.05,Przystań 27.26,Węgorzewo 33.17

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie