sebastian Napisano 16 Luty 2004 Autor Napisano 16 Luty 2004 Ostatnio w styczniowym numerze Odkrywcy był artykuł o Błękitnej Dywizji" - hiszpańskich ochotników walczących u boku Niemców z Bolszewizmem.Ja natomiast interesuję się Hiszpanią `36-39 od strony Bolszewickiej" Mam prośbę, poszukuje materiałów, wszelkiego rodzaju informacji na temat dalszych wojennych losów żołnierzy walczących po stronie Rządu Republikańskiego w czasie Wojny Domowej w Hiszpanii `36-39 (m.in. ochotników z Brygad Miedzynarodowych szczególnie Polaków) Interesuje mnie m.in. gdzie , na jakich frontach w czasie II W.Ś. walczyli z Faszyzmem. Pozdrawiam - Seba
sebastian Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Tak ... ale właśnie pytanie brzmi gdzie i jak ? i czy wszyscy w obozach internowania we Francji ... czy ktoś wie cos na ten temat ?
macek Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Wielu byłych Dąbrowszczaków przedostało się z Francji do okupowanej Polski i tu zasiliło szeregi GL. Z kilkunastu walczących w szeregach GL, a potem AL najbardziej niewątpliwie znanym jest Grzegorz Korczyński, dowódca grupy operacyjnej GL, a potem dowódca II Obwodu AL.Większość byłych uczestników walk w Hiszpanii, którzy walczyli w naszej partyzantce poległa.
sebastian Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 A co sie stało z Niemcami, Włochami którzy walczyli w Brygadach Międzynarodowych ? Potrzebuje na te tematy konkretnych informacji ponieważ robię stronę o Hiszpanii 36-39.PozdrS.
sebastian Napisano 19 Luty 2004 Autor Napisano 19 Luty 2004 A może ktoś zna namiary na jakąś grupę rennaacting`ową z Europy, która zajmuję się Wojną Domową w Hiszpanii szczególnie interesują mnie milicje CNT i FAI , POUM ... z góry dziękuje za pomoc.S.
sebastian Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 ... naprawde nikt nie ma informacji na ten temat ? potrzebuje choćby linki do stron o tematyce wojny domowej w hiszpanii `36-39.. ? Oczywiście aktualne są poprzednie pytania :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.