R51 Napisano 18 Maj 2008 Autor Share Napisano 18 Maj 2008 Jak w temacie. Nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu - taki oliwkowy- taki jasno zielony- tylko knkretny numer RAL. Rozumiem ze istniala duza rozbieznosc malowan na przestrzeni lat ale prosze o konkrety a nie wodolejstwo. Po prostu chce pomalowac helm i nie mam czasu na filozofowanie. Mam do dyspozycji oryginalny helm w oryginalnym malowaniu ale wiadomo jak zgubne jest ocenianie na oko. Z gory dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 18 Maj 2008 Share Napisano 18 Maj 2008 Skoro masz oryginalny hełm w oryginalnej farbie, to nic prostszego, jak udać się do mieszalni farb i w świetle dziennym porównać z pantonem-paletą dostępnych kolorów.I tak farba musi byc mieszanką. To taka najprostsza filozofia:-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Maj 2008 Autor Share Napisano 18 Maj 2008 Czyli nie wiecie...Prosiłem o odpowiedż a nie filozofowanie. Taki mądry też jestem. Dla przykładu dla niemieckiech hełmów kolory RAL to:6006, 7008, 7009, 7016, 7027, 7028, 8000, 8017, 8020. Z czego czwarty to kolor Luftwaffe, szósty, siódmy, ósmy i dziewiąty to kolory kamuflaży.Nikt naprawdę nie wie jak to jest z polskimi hełmami? Muszę latać do tej mieszalni, gdzie i tak dobiorą mi niewłasciwy kolor? Czy wszyscy na tym forum potrafią tylko pleść banialuki a nikt nie udziela odpowiedzi fachowych i zwięzłych? Całe hordy techno- ułanów i Franków Dolasów uganiają się na inscenizacjach Polskiego Września a żaden nie ma pojęcia jakiego koloru nosi hełm? Litości...Mam cichą nadzieję że tak nie jest i po prostu właściwe osoby sa w tej chwili poza forum ale niedługo się odezwą i będę musiał przeprosić za mój wbuch irytacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 18 Maj 2008 Share Napisano 18 Maj 2008 Niestety przeprosiny się należą bez numeru RAL, musisz jakoś przeżyć to filozofowanie.. koledzy ktorzy rekonstruują 31ki właśnie tak robią, idą do mieszalni z wzorem i robią farbe. Nie ma określonego numeru farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 18 Maj 2008 Share Napisano 18 Maj 2008 Skąd pomysł, że numery RAL mają obejmować farby WP? Przeanalizuj dokumentację, odtwórz recepturę i zamów partię farby. Nie zapomnij zbadać próbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 18 Maj 2008 Share Napisano 18 Maj 2008 Jesteś niezwykle arogancki wiesz? Najpierw polecam troche teorii dot samej palety RAL:RAL – system oznaczania kolorów oparty na porównaniu z wzorcami, których rejestr jest prowadzony przez RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e. V., który także rozpowszechnia wzorniki. System powstał w 1927 r. System RAL początkowo zawierał 40 kolorów"Jest to system niemiecki, dlatego nawet przedwojenne i wojenne farby niemieckie często są w nim ujęte, nie obejmuje za to polskiej wojskowej farby z okresu miedzywojennego, nazywanego potocznie polskim khaki. Steiner odpowiedział rzeczowo, bo żeby mieć dobrą farbę na polski hełm trzeba się troche nabiegać po mieszalniach, jak to dla Ciebie ból to porzuć rekonstrukcję, to hobby polega na mozolnym grzebaniu i powolnym dochodzeniu do sukcesu a nie 'dajcie ral wy hordy czegośtam'. Rzekłbym na koniec że domagasz sie traktowania jak hrabia conajmniej a jak pospolity cham sie zachowujesz, troche pokory na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 19 Maj 2008 Share Napisano 19 Maj 2008 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=512419#512434 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 19 Maj 2008 Autor Share Napisano 19 Maj 2008 Ale wrzawa... Kombinujemy co by tutaj zrobić żeby usprawiedliwić swoją niewiedzę. Jestem ponoć arogancki". Kolorków do tego hełmu nie potrzebuje do zabaw rekonstrukcyjnych tylko żeby ładnie mi się prezentował na półce obok innych. Padło gdzieś tutaj RAL 7002 albo 7006. Za informację dziękuje. Padło także wiele głupot. Jeśli każdy z Was szanowni rekonstruktorzy polskiego września sam obczaja" sobie kolorek swojego indywidualnego hełmu to potrafię sobie wyobrazić profesjonalizm takich rekonstrukcji. Jeśli zebrać kilkudziesięciu rekonstruktorów i kazać założyć im na kabany hełmy pokraszone według ich indywidualnej inwencji opartej na obserwacjach wzrokowych powierzchni zachowanych egzemplarzy hełmów wz. 31 to otrzymamy pełną paletę odcieni od zieleni do brązu.Gratuluje. Naprawdę kawał dobrej nikmu niepotrzebnej roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 19 Maj 2008 Share Napisano 19 Maj 2008 Oczywiście, masz rację!Jasno dałeś do zrozumienia, że nie potrzebujesz niczyjej pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.