krystian-szabla Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 witam .zadaje pytanie w imieniu kolegi : co wybrac ,glownie interesuje go kolorek ale czasem chetnie wyskoczylby na militarke , ma do wyboru zakup F2 lub X-terra 30 .
krystian-szabla Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 ja polecilem mu x-terra 30 . a Wy co polecacie??
mzbyszek61 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Ja osobiście mam x-terrę30 i pewnie ją niedługo sprzedam. Na kolorek jest dobry tylko że płytki. Na funkcji ALL METAL pokazuje również żelastwo, jest podobny do ACE250, tyle że lepiej wykonany.F2 na pewno bym nie kupił, wziął bym teraz RUTUSA PROximę za 1480zł, jest na wsztstko. Podobno 5 gr ciągnie do 35 cm, terra30 do 20cm. Pozdr.
Zwierzu Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 X-Terra podoban do ACE????????????????Chyba z tym ze obydwa wykrywają metale:):)
pastuszek Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 f 2 to nie ta liga co x-30.Konkurentem minelaba jest F4-bardziej uniwersalny ale slabszy na monety.F2 mozesz porownywac do ace 250
kruk1 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 a czemu masz do wyboru tylko dwa slabej klasy wykrywacze
Zwierzu Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Pewnie dlatego ze fundusze na to pozwalają.X-terra słaby wykrywacz????Wskaz kruku1 lepszy wykrywacz do 1000PLN od 30-tki.Co Ty jakis diler innego sprzętu jestes??
Zaixi Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Parę słów ode mnie. Pierwszym moim wykrywaczem był Smętek kupiony z racji tego ze było coś do wykopania na sporej głębokości. Następnym był Wilson Coin Select bardzo dobry wykrywacz dość głęboki i przyjemny w użytkowaniu. W obecnym sezonie zdecydowałem się na X-Terre 30 pod względem zasięgów zrobiłem krok do tyłu już po pierwszym wypadzie byłem zawiedziony że jest taki płytki w porównaniu z poprzednikami. Ale kupiłem go z myślą o monetach i dam teraz przykład Smętek którego miałem około pół roku wykopałem może z 3 monety, Wilsonem przez sezon koło 25 a X-terą po czterech wypadach ponad 130sztuk. Teraz zaczynam widzieć jej zalety, praktycznie przestałem kopać kapsle i inne śmieci, nie robie pół metrowych norek w ziemi za puszką po konserwie itd. Ogólnie jestem teraz zadowolony, wyniki są bardzo dobre. Myślę że 70% procent monet które leżą w ziemi wyciągnę tym sprzętem i się do tego nie nakopię. Resztę monet zostawiam innym którzy maja głębsze wykrywacze. Dodam ze nie jestem jakimś znawcą po prostu zwykłym amatorem.Pozdrawiam
mzbyszek61 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Prośba do kolegi Zwierzu i Zaixi. Mam od niedawna swoją terrę30, wszystcy piszą o zasięgach no to się trochę podłamałem że kupiłem cieniznę. Byłbym wdzięczny kolegom za istotne informacje. Narazie dobrze ciągnie mi polmosy. w zależności od głebokości zalegania tych śmieci mam różne wskazania. Nie mogę się połapac. Moje nastawy to czułośc 10 i dyskr. +4. Zauważyłem że na AM ma większy zasięg i w sumie można na nim w/g mnie chodzic samemu ignorując żelazo które jak jest stare to pokazuje kolor. POZDR.
Zaixi Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Zmniejsz czułość na 7-8 a w dyskryminacji obetnij -4, 4, 16 ( nieraz także 12) to pozwoli ci wyeliminować większość kapsli po piwie i zawleczek od puszek. Tak chodzę na monety, oczywiście nie wyeliminujesz tym ustawieniem wszystkich śmieci( kapsli, polmosów itd) ale powinny być dużo lepiej. Moja rada jeśli będziesz chciał szukać monet to wcześniej weź sobie garść różnych monet i przeprowadź testy, zapisz sobie jakie wartości pokazuje wyświetlacz. Dobre też będzie osłuchanie sprzętu jakie dźwięki wydaje przy śmieciach a jakie przy wartościowych rzeczach. Tak ja robiłem i przyniosło mi to efekty. pzdro.
Zwierzu Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 mzbyszek61Ja biegam z X-terrą 50.Ale znam 30-tke.Powiem Ci jedno.Po kilku wypadach połapiesz sie sam co i jak.I nie wierz jakims kolesiom co mówia ze X-terra to cienizna.I zasieg nie raz Cie mile zaskoczy.Ide o skrzynke browca ze kiedys wpiszesz sie na forum ze jestes zadowolony z terki :)I jedna rada...Jesli jestes początkowym poszukiwaczem na początku zmniejsz czułosc.PozdrawiamZwierz
mzbyszek61 Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Dziękuję koledzy za podpowiedź, ale się zastanawiam: jak zmniejszę czułoś do 7, to ile stracę na głębokości na i tak płytkim wykrywaczu. PZDR.!!!
kruk1 Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 lepiej kupic lepszy osiagami wykrywacz uzywany za te same pieniadze, a dlatego ze po pierwsze mniej sie straci przy sprzedazy puzniej jak sie znudzi itp. po drugie lepsze sie osiagnie wyniki w poszukiwaniach ,tak samo podobnie jak z autami kupic nowe Fiat Punto czy uzywana TOYOTA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.