Skocz do zawartości

Dlaczego mozemy sobie tylko popatrzec?

01111977

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie ja jestem miłośnikiem broni i skręca mnie kiedy oglądam na aukcji pięknego mausera albo lugera ze świadomością że będąc w innym kraju o normalnym prawie mógł bym go kupić bez obawy ale żyje w pięknym kraju z głupim prawem więc mam nadzieje że kiedyś oby jak najszybciej się to zmieni POZDRAWIAM
Napisano
Jedna tylko uwaga. W Angli nie ma wykopków. Tam, poza bombami nie było wojny. Cały sprzęt pochodzi z magazynów.Można kupić wszystko. niemieckie, ruskie, amerykańskie. Taniej niż u nas. Np. za Mg 34 stan magazynowy, w oryginalnej skrzyni z pasami,zapasową lufą, kluczem i oliwiarką, rok prod 1943 jedno z muzeów zapłaciło brutto 1500 euro.
Napisano
Kolego Walker69 a czy nie uwazasz ze jest to chore prawo?
dajmy np mnie.
Posiadam pozwolenie na broń myśliwską,za kilka dni dostane także pozwolenie na broń służbową(nie, nie jestem psem":>).
Ale powierconego,zardzewialego mausera,pepeszy" czy jakiego innego wichajstra w takowym stanie nie wolno mi posiadac na ścianie gdyż jest to roń" w dodatku nie nadająca sie do rejestracji(mowa o wykopkach).
Ba aby uzyskać pozwolenie na broń kolekcjonerską musze przejść wszystkie procedury od początku(z małymi wyjątkami kto ma dany papier ten wie o co chodzi).
No ale przeciez kilka instytucji musi sie wzbogacić przy każdym składaniu danego wniosku itd itp. i czy to jest mądre prawo?
mnie akurat nie stać aby robić kolejny papier" dla deka ściagniętego z UK,Germanii czy z cholera wie skąd i tego nie ściągam,tylko przez to ze polskie prawo jest 100 lat przysłowiowymi murzynami.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Mam nadzieję ze nikogo nie urażę, ale kiedy czytam niektóre posty to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
Ludzie ! dajcie spokój już z tymi komunistami, podziemiem zaborem itp. Kiedy ja byłem mały to dzieci straszyło sie np. babą jagą lub czymś podobnym a teraz moda sie zmieniła chyba bo niektórzy będą straszyć Kiszczakiem lub Jaruzelskim :) Co ma piernik do wiatraka, pytam.
Fakt, prawo mamy jakie mamy, poprostu przestarzałe i żałosne, ale mam pytanie co robią z tym prawem nasi wspaniali przywódcy ??? Nic ! Potrafią się kłócić o laptopy, doktorów G itp. Na to idą nasze podatki, ale teraz to wg niektórych jest chyba ok? Bo ci panowie przecież są już z prawej strony, wybrani w wolnych wyborach i mogą zajmować się pierdołami.
Naród Polski jest coraz biednieszy? Ok zgadzam się, ale o ile mi wiadomo to żaden rząd nic nie robi żeby to zmienić. Zauważyliście jakieś zmiany na przestrzeni ostatnich lat? Ja niestety nie. Dlaczego ? Bo nasi władcy wolą zająć się prywatną wendettą a nie nami. Przecież przez ostatnie lata jest realizowana polityka zemsty i nienawiści" i wg mnie jakoś komuniści siedzący w podziemiu trzesący ze strachu portkami przed zemstą uzbrojonego po zęby tłumu nie mają raczej z tym wszystkim nic wspólnego.

Sorki za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać.

Pozdro
Napisano
A wracając do tematu, to wcale bym się nie obraził gdybym mógł taką kolekcję kiedyś synowi pokazać.
Cóż pomarzyć zawsze można.
Po pierwsze, pewnie nie prędko będzie można takie cuda mieć w domu, a po drugie to narazie mam tylko córkę :)
Napisano
Tak czytam i czytam i... czytać mi sie nie chce... czasami.
O prawie angielskim to już mi się słuchać nie chce jak czytam porównania. O gównianych przepisach dotyczących posiadania broni też nie. O pociskach i innych zupełnie.
Kopaniu gdzie popadnie i jak popadnie - wcale.
Teraz konkluzja mała.
W świetle tego wspaniałego angielskiego prawa i tak jesteś zobowiązany do uzyskania zgody właściciela terenu (większość to tereny prywatne, a własnośc prywatna to rzecz święta i kropka)
Broń, amunicja i materiały pochodne to inna bajka.
Broń to bron, amunicja to amunicja a inne to inne.
Mamy ustawę o broni, ale nie mamy ustawy o kolekcjonerach, która wyrażnie mogłaby coś określić.
99% wpadek i przede wszystkim wyroków to następstwo mentalności, braku zdrowego rozsądku, podejścia, zrozumienia.
To dotyczy obydwu strony barykady.
Kopanie? Panowie. Bez przaesady. Kopmy do woli szanując pewne zasady i myślę że nie będzie gorzej.
Jak zostawia się nie zasypane dziury i wchodzi się w uprawy rolnicze to litości się nie spodziewajmy.
Temat rzeka i na doktorat.
Może ktoś kiedyś...
pozdrawiam
stangret
Napisano
stangret - głos rozsądku
Cieszmy się, że nie jest jak na wschodzie i w ogóle możemy posiadać wykrywacze. Tylko kultury ludzie! Byłem w Łowczówku i hieny już nawet nie zakopują dołków żeby coś znaleźć i sprzedać. Nawet w świętym dla nas Polaków miejscu widzą tylko kasę albo są po prostu głupi. Nauczmy się szacunku, a prawo prędzej czy później się zmieni.
Pozdrowienia ale dla tych, którzy dołki zawsze ładnie zakopują ;)
Napisano
walker69. To sedno sprawy.
Kultury to my sie będziemy całe pokolenia uczyć.
Bitni to jesteśmy na wypadek W. Poza tym to tylko kłótnie, niesnaski i narzekania.
Lamenty typu złapali poszukiwacza" bo...
Wystarczy prześledzić kilka wątków na forum i czytając ze zrozumieniem dowiemy się wszystkiego.

GDZIE ZACZYNA SIĘ CZERPANIE KORZYŚCI MATERIALNYCH
TAM KOŃCZY SIĘ HOBBY
GŁUPOTA LUDZKA NIE ZNA GRANIC

Smutne to ale prawdziwe
pozdrawiam
stangret

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie