Xanadu Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Ciekaw jestem, co mogło spowodować taki efekt na ten monecie?Widać, że nie jest cała nadżarta, co tym bardziej mnie zastanawia. Znalazłem ją w dość piaskowej ziemi, żadnej chemii tam nie widziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Wygląda na nadtopioną. Pożar lasu czy domostwa?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Jeszcze jedno, czy to napewno aluminiowa moneta? Na monetach się nie znam, ale pierwsze zł nie były alu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryktygrysek73 Napisano 27 Kwiecień 2008 Share Napisano 27 Kwiecień 2008 z 49 były z stopu miedzi i niklu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanadu Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2008 Teoretycznie, mogła się nadtopić, choć kształt jest nienaruszony (zarówno w obrębie jak i płaszczyźnie), za to widać wyraźne rozwarstwienie się monety, co może faktycznie sugerować nie-aluminiowy skład.Początkowo wydawało mi się, że ją zwyczajnie przebiłem saperką, ale po domyciu widać, że jednak rdza jest dość zaawansowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Aluminium niszczą kwaśne związki. Kwaśna ściółka drzew iglastych w lesie, obornik na polu. Wtedy utlenia się na biały proszek. Moneta mogła zostać uszkodzona zanim trafiła na pole. Np. jeżeli leżała jakiś czas w stosie obornika (wysoka temperatura i kwasy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanadu Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 To chyba jednak nie jest glin. @Cyrograf15 może mieć rację. Widać tu wyraźne rozwarstwienie (w miejsce jednolitej aluminiowej masy) a ponad to uszkodzony fragment wygląda jakby był zwykłą rdzą z żelaza, co IMO w ogóle tu nie pasuje... o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.