Skocz do zawartości

Krótki test Smętka!!!(w powietrzu)

Gość P.D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzis wykonałem testy HS-3 przy uzyciu cewki 30cm oraz cewki 37cm,pozyczonej od kolegi.Test wykonałem w powietrzu,przy uzyciu stołu ,krzesła i miary,przy ustawieniach:grund balance-0,dyskryminacja-0,tune-4,volume-9. Cewka 37cm:1gr-24cm,2gr-30cm,5gr-35cm,naboj mauser-45cm,magazynek MG34-90cm,standardowy szpadel-1m,puszka po niemieckiej masce p-gaz-1m,Garnek kuchenny o srednicy dna 25cm i wysokosci scianki 14cm (nie miałem akurat hełmu he he)-120cm .CEWKA 30CM-1gr-20cm,2gr-26cm,5gr-29cm,naboj mauserowski-36cm,magazynek MG34-70cm,szpadel-85cm,puszka od maski p-gaz-ok-90cm,garnek kuchenny -103cm!!! Pomiary zostały zapisane przy dosc dobrze słyszalnym sygnale bez urzycia słuchawek.Mniejszych cewek do tego wykrywacza nie posiadam,wiec jesli komus by sie nudziło i chciałby sie pobawic troszke wykrywaczem,tym bardziej ze za oknami snieg,moze tozucic taki tescik.
Napisano
Szukać też będziesz w powietrzu" ??
Napisano
Nie w powietrzu nie będe szukał!!!!!!!!!! Ale wszelkich testow nie wiem czy wiesz kolego dokonuje sie raczej w powietrzu,wiec bez problemu mozna porownac te zasięgi z testami innych wykrywaczy(np strona Darka)
Napisano
Ja tego nie badałem...ale z własnego doswiadczenia wiem,ze np łuski łapie na podobnej głębokosci!! Wszystko tez zalezy od rodzaju ziemi...z tego co wiem traci od ok 5%do 15% !!!!
Napisano
Słyszałem, że lada chwila pojawi się następca HS-3, czyli HS-4!!! Myślę, że jego parametry wzrosną, co postawi go na pewno w czołówce wsród najlepszych wykrywaczy zagranicznych! Oby tylko cena pozostała polska... :-)
Napisano
Zasilany jest 6 x R14(o ile nazwy nie pomyliłem)te grubsze paluszki" ,baterie starczaja na bardzo,bardzo ,bardzo dłuuuuugo!!!!!!!!!!!
Napisano
Witam
Wiadomo kiedy konczą sie baterie jakis sygnalizator w postaci diody albo cos w tym rodzaju??
W najblizszym czasie mam zamiar nabyc hs-a dlatego takie pytanka.O i jeszcze jedno on jest dynamiczny???
Pozdro miq
Napisano
Test testem , ale powiedzcie mi , czy macie w tym wykrywaczu jaieś zakłócenia jak szuakcie w lasach z dużą ściółką liściastą lub mokrym mchem , czy to moze winna mojego nie dostrojenia tej wykrywki

pozdro pol
Napisano
Do Miq:

HS-3 posiada sygnalizację wyłącznie dźwiękową i ma funkcję sprawdzania stanu baterii.
Wygląda to tak: kiedy baterie są nowe lub jeszcze mało zużyte, to rozpoznajesz to po dłuższym kilkusekundowym dźwięku tuż po włączeniu wykrywacza.
Kiedy baterie są wyczerpane, to wiesz o tym, ponieważ po włączeniu sygnał jest krótki i urywany i jest to właśnie sygnał aby wymienić baterie ( ale, przyznaję, że ja przez ponad 1,5 roku jak posiadałem ten wykrywacz, to tego krótkiego przerywanego sygnału nigdy nie słyszałem, a to jest właśnie dowód na to, że jeśli chodzisz na słuchawkach, to naprawdę przez bardzo dłuuuugi czas nie będziesz miał potrzeby wymieniania baterii ).

Smętek posiada tryb dynamiczny i statyczny.

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
A to ciekawe,bo w rozmowie z panem Smentkowskim na pytanie w jakim trybie pracuje wykrywacz HS 3 odpowiedz była tylko w statycznym.Czy na dyskryminacji ma tryb dynamiczny odpowiedz, nie również statyczny.Każdy pisze co innego.To komu w końcu wierzyć,producentowi czy posiadaczowi owego sprzętu.KRISCEL
Napisano
Dzieki za odpowiesz RG42
Jak bys mógl na priva napisac mi jak oceniasz ten wykrywaczi i czy warto go zakupic
sappper@o2.pl
pozdroMIQ
Napisano
Dla zainteresowanych macie dość dużą moją recenzje Smętka na forum Na tropach Smętka"

HS 3 ma tylko tryb statyczny

Pozdrawiam Merlin
Napisano
Witam!
Mam parę uwag odnośnie tego testu. Uważam, że powinno się takie testy robić przy użyciu słuchawek. Nie chodzi o to aby zwiększyć podawany zasięg, chodzi o to aby wychwycić jednoznacznie moment przy którym zbliżany przedmiot daję się zauważyć".
Co mam na myśli? Otóż testując swojego Smętka (cewka 25 cm, bez słuchawek) zauważyłem że osiągi, czyli odległość z jakiej jest sygnalizowany dany przedmiot, zależą silnie od odległości głowy od głośnika. Dla odległości 50 cm, czyli takiej jak przy normalnym używaniu Smętka w terenie te odległości są wyraźnie mniejsze niż te podawane tu i ówdzie na Forum. Podaję wyniki swoich pomiarów przy odległości ucha od głośnika 30 cm i absolutnej ciszy dookoła:
głośność 9, grunt 0, próg słyszalności-TUNE 5.
1 grosz 33 cm
2 grosze 37 cm
1 cent USA 37 cm
2 kopiejki 1898r 57 cm
puszka po masce p.gaz. niemieckiej 115 cm
łuska mosiądz kal. 75 dł.63 cm 125 cm
Podałem odległości z jakich mogłem usłyszeć jednoznacznie niewielki wzrost sygnału wiodącego". Nie ma to wiele wspólnego z zasięgiem przy pracy w terenie, bo taka zmiana sygnału w szumiącym lesie na pewno bedzie nie zauważona...
Jeśli ktoś wykonywał podobne testy ze słuchawkami, to proszę o informacje.

Pozdrawiam!

Zwierzak
Napisano
Do Zwierzaka!!!!! Witam!,testy ktore umiesciłes wyzej są zrobione cekwą 25cm!!???Ja nie miałem takich zasięgow nawet przy cewce 37cm!!Oczywiscie test był wykonany bez słuchawek,przy dobrze słyszalnym sygnale.Zrobie chyba zaraz testy w ktorych bedzie sygnał ledwo słyszalny,tak jak Ty robiłes!
Napisano
...noi juz po tescie!!!!Test ten przeprowadziłem jedynie z cewką 37cm,pomiary zostały zapisane przy bardzo słabo słyszalnej zmianie sygnału mozliwej do wychwycenia w terenie jedynie przy pomocy słuchawek!!! 1gr 45cm,2gr-47cm,5gr-50cm,naboj od mausera-58cm,magazynek mg34-123cm,puszka po masce p-gaz 130cm,garnek o srednicy dna 25cm i wysokosci scianki 14 cm--148cm!!!P.S(dla niedowiarkow) podkreslam,ze test ten został przeprowadzony przy LEDWO SŁYSZALNYM sygnale..
Napisano
A przy jakiej wilgotności powietrza były robione testy? :) Proponuję użyć do testu wzmacniacz sygnału akustycznego lub aparat słuchowy SUPER SZEPT z Tele Mango. Gwarantuję, że próg słyszalności ledwie słyszalnej zmiany sygnału bedzie jeszcze wyższy a wyniki lepsze o 1.58 - 10.97 cm
Napisano
A tak na poważnie. Ja nie mogę w domciu przeprowadzić żadnego testu bo mi wyje piszczała non-stop. W podłodze zbrojenia, w ścianach też i w dodatku kable. Na ścianie kaloryfer w regale TV, wieża i inne pierdoły. Pole elektromagnetyczne jak cholera i w jaki sposób wykrywacz może działać w takich warunkach ??? Chyba to niemozliwe. Ale może się mylę :(.
Napisano
Do PD: sam bylem zdziwiony takimi wynikami pomiarów! Ale jak sam napisałeś, dotyczy to ledwo słyszalnej zmiany sygnału. Choć podkreślam, że dającej się jednoznacznie wychwycić.
Na podstawie testów PD i mojego właściwie widać jedno: naprawdę warto zacząć chodzić w teren ze słuchawkami. Zewnętrzny głośnik, umieszczony gdzieś pod łokciem, nie gwarantuje nam maksymalnego wykorzystania wykrywacza. I chyba dotyczy to nie tylko Smętka...
Jeszcze jedno: Myślałem, że będzie większa różnica pomiędzy osiągami na cewce 25 i 37 cm. Zwłaszcza dla dużych przedmiotów.
PD może zrobił byś test w słuchawkach, może też dla większych rzeczy?

Zwierzak
Napisano
Nie mam juz wiekszych przedmiotow niz ten garnek!!!Ale ta Twoja cewka 25cm ma naprawde niezłe osiagi!!!Jesli masz inne cewki porob testy z nimi,moze z moim wykrywaczem jest cos nie tak.....albo słuch mi szwankuje heheh
Napisano
Niestety mam tylko cewkę 25-tkę. A co do osiągów to są to naprawdę osiągi laboratoryjne" niemożliwe do uzyskania w terenie. A szkoda...

Zwierzak
Napisano
Witam.

Koledzy twierdzący, że HS-3 nie ma trybu dynamicznego - zadziwiacie mnie.

Co w związku z tym ma znaczyć zapis w oryginalnej instrukcji obsługi, którą dostałem osobiście od p. Smętkowskiego ( a nie SmENtkowskiego - wiem, bo pytałem ) odbierajac wykrywacz, właśnie o tym, że po przełączeniu przełącznika na Auto wykrywacz pracuje właśnie w trybie dynamicznym?

Jak inaczej nazywa się zjawisko, kiedy przesuwając sondę nad metalowym przedmiotem słyszalny jest sygnał, natomiast zanika on w momencie, kiedy sondę zatrzymamy nad metalem?

Ja znam tylko jedną nazwę: Tryb Dynamiczny.

( oczywiście mam świadomość, że ten tryb dyn. w HS-3, to jest zaledwie namiastka prawdziwego, jak np. w Tesoro, trybu dyn. )

Jeśli naprawdę się mylę, to proszę o konstruktywne skrytykowanie mojej wypowiedzi, tj. o konkretne, rzeczowe argumenty przeciw".

Pozdrawiam serdecznym życzeniem,
Darz Dół!

RG42
Napisano
Spokojnie...

W wykrywaczu HS-3 nie ma klasycznego" trybu ruchowego. jest tzw automatyka" utzrymująca sygnał progowy na w miarę stałym poziomie.

Ponieważ nie wiem w szegółach jak to zostało wykonane, przytoczę obszerne wyjaśnienia o co chodzi z trybem dynamicznym, statycznym oraz quasi-statycznym.

proscan

a oto cytaty (resztę można sobie SAMEMU znaleźć w necie):

[...]

Motion - ruch - tryb pracy detektora w którym wymagany jest ruch cewką, tzn. po zatrzymaniu się detektora nad metalem sygnał zaniknie.
[...]
Jak wiadomo podczas przemiatania sondą będą powstawały przeróżne sygnały zależne od tego co aktualnie znajduje się pod sondą. A pod sondą może znaleźć się metal albo obszar zmineralizowanego gruntu. Jak odróżnić jedno od drugiego? Jednym ze sposobów jest analiza fazoczuła (o której więcej będzie można przeczytać na naszej stronie), ale ona nie zawsze wystarcza, dlatego uzupełnia się ją o filtrację. Otóż sygnał, pochodzący od warunków glebowych zmienia się w sposób powolny (najczęściej nie ma uskoków w mineralizacji - takie jest przynajmniej założenie), natomiast sygnały od przedmiotów metalowych są gwałtowne. Czytelnicy dobrze orientujący się w elektronice zgodzą się, a nie wtajemniczeni muszą uwierzyć na słowo, że sygnały zmieniające się powoli mają wąskie spektrum częstotliwości, dlatego można je wyeliminować stosując filtr górnoprzepustowy, który będzie przenosił sygnały szybkozmienne. Stąd tez nasuwa się wniosek - sonda musi być przemieszczana z odpowiednią prędkością. W najnowszych rozwiązaniach przemieszczanie może być nawet bardzo powolne, w starszych (z wczesnych lat 80 tych), detektorami typu motion trzeba było przemiatać bardzo szybko - im szybciej tym lepiej. W różnych detektorach stosowane są różne metody filtracji. Może to być filtr dwu lub cztero biegunowy lub po prostu układ podwójnie różniczkujący [...]. Zwróćmy jeszcze uwagę na detektory typu motion które nie mają filtra kształtującego charakterystykę częstotliwościową, a po prostu układ do odcinania składowej stałej (taki bardzo prymitywny filtr górnoprzepsutowy na jednym kondensatorze). Takie rozwiązania stosuje się w prymitywniejszych detektorach. Ich działanie jest nawet skuteczne, ale bardziej przydatne do eliminacji dryftów temperaturowych (też wolno zmiennych) niż do eliminacji wpływu gruntu.

Non-motion - tryb statyczny - po zatrzymaniu sondy nad metalem sygnał nie zanika. Tryb ten bardzo pomaga przy precyzyjnym określaniu miejsca zalegania wykrytego obiektu (ang. pinpoiting - namierzanie). Czasami możemy spotkać się z określeniem true non-motion czyli prawdziwy tryb statyczny. Czyżby były więc tryby motion nieprawdziwe? Otóż są. Istnieją takie rozwiązania detektorów non-motion które w celu eliminacji rozstrajania się układu stosują sprzężenie zwrotne, automatycznie ustawiające stały poziom dźwięku. Np. jeśli na wskutek zmiany temperatury dźwięk zacząłby narastać, sprzężenie zwrotne spowoduje samoczynny powrót do ustalonego poziomu. Ma to też taką konsekwencję, że zatrzymanie sondy nad metalem spowoduje po pewnej chwili zestrojenie dźwięku do takiego poziomu jakby tego metalu nie było. Wniosek: sonda musi być w ciągłym ruchu. Różnica między układami statycznymi z samostrojeniem a motion polega na tym, że te pierwsze zwykle nie mają filtracji (a tylko sprzężenie zwrotne) i mimo wszystko pozwalają na zatrzymanie sondy nad metalem (byle krótkie!). Patrz też SAT.

Napisano
Witam wszystkich zainteresowanych tym wykrywaczem.Specyjalnie dla was powstala ta strona www.deejaye2rd.webpark.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie