ebramus Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Napisano 18 Kwiecień 2008 Zamierzam kupić ww. wykrywacz , Sprzęt był używany , minął okres gwarancjiMam pewne obawy ( ponieważ zaczynam przygodę z wykrywaczami i się na tym nie znam )i pytanie: jakie są najczęstsze uszkodzenia w tego typu urządzeniach.Chodzi mi o uszkodzenia związane z elektroniką i o ewentualne koszty naprawy.
rabat Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 cewka może mieć odpryski ale to tylko trzeba osłone kupić ale jeśli jest ona w bardzo złym stanie to nowa cewka i osłona.
ebramus Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Napisano 18 Kwiecień 2008 Więc odpryski powłoki cewki mają jakiś wpływ na prace wykrywacza ? Czy po za uszkodzeniem cewki zdarzają się inne uszkodzenia ? nie mówię tu o uszkodzeniach mechanicznych .
pastuszek Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 teoretycznie nie:-)tam nie ma sie co psuc ani zuzywac.Jak dziala, to duza szansa ze bedzie dzialal.
ebramus Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Napisano 18 Kwiecień 2008 Spoko . Dzięki za poradę tylko te odpryski na powłoce cewki nie dają mi spokoju? Odpadnie powłoka i co? Zawilgotnieje i przebica dostanie ?Przepraszam za takie pytania ale gdzie mam się dowiedzieć jak nie od was ? ;)
pastuszek Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 wrzuc w wyszukiwarke PROSCAN i tam sie dowiesz;-)
rubin Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 obudowa cewki jest z ABS .Jest to wytrzymały materiał.Jeśli sie porysyje to nic ,nawet pęknięcie możesz sam naprawić (niewielkie) o ile po pęknięciu nie była zamoczona.W środku cewka jest zabezpieczona.Sam drut z którego jest wykonana ma teraz podwójna emalie.cewka jest unieruchoniona jakimś wypełniaczem zależnie od producenta.Uszkodzone miejsce możesz lekko zaczyścić,odtłuścić i skleić np poxipolem.
ebramus Napisano 19 Kwiecień 2008 Autor Napisano 19 Kwiecień 2008 Dziękuje za podpowiedzi i zainteresowanie .Pozdro. :)
maniutek1 Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 zgadza się. ja też niezwykle się przejąłem gdy pojawił się niewielki ubytek na cewce ace. Proscan poradził mi uzupełnić to żywicą epoksydową a inni forumowicze uspokoili mnie o małej szkodliwości takiego uszkodzenia. wydaje mi się więc, że niewielkie ubytki, właściwie i w porę uzupełnione nie stanowią jakiegokolwiek problemu. no może nie wygląda to tak estetycznie jak błyszczcząca nówka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.