amsel44 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Pozdrofka , panowie mam 14 takich wykopanych kiedys kieliszkow , interesuje mnie ich przeznaczenie wiec prosze o jakies pomysly. srednica otworu w srodku to 5cm , jak widac sa wielokatne ... moze to zwykle k. do jajec ? ew. do likieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 maja piekny miodowy kolor ... ciekawa tez jest ich ilosc 14-scie szt. jakos dziwnie .no nic ... jak macie jakis wiedze to czekam na info :)salve amsel44 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stedke Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Witamchyba sam trafiles w odpowiedz, likier/nalewka itp. ale niech ktos potwierdzi przypuszczenia :)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 ba .. likier and nalewka , to by bylo milo stedke ja sie jednak obawiam ze to ... :( ale zobaczymy co napisze jakis experten :)szesc" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 bardzo ładny komplecik kielonków do jajerkoniaków powinno być 16 sztuk + karafka .mam identyczny lata 20 'tePATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 super wiesci Patron , niestety ja mam tylko 14szt i brak karafki . jesli mozesz, to zrob zdjecia swojego zestawu, ciekawi mnie bardzo ta karafka .pomyslec ze to ma ok. 80-at lat ...pozdro i dzieki amsel44 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 czy szkło jest szlifowane, czy wyciskane z formy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 eh... kopijnik a skad ja mam wiedziec jak robione sa te szkielka ? moze jakas instrukcja :)lepiej napisz co masz na mysli .pozdro.amsel44 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 specjalnie dla Ciebie fotografia studyjna szkła...na foto - nie kryształowa obróbka - czyli - byle co...odgniatane z formy... szkło (również kryształowe), obróbka przez wygniatanie1 - niepłaska powierzchnia załamuje światło wykrzywiając linie2 - krawędź styku dwóch płaszczyzn (rant) wyoblony - czyli nie ostrypowyższe wynika ze skurczu od stygnięcia szkłaszkło kryształowe - obróbka szlifowaniem1 - płaszczyzny idealnie gładkie, czyli linie" widziane przez takie szkło są odcinkami prostych (nie powyginane)2 - krawędzie styku dwóch płaszczyzn - ostre, precyzyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 dzieki , juz rozumiem ale niestety nadal nie moge precyzyjnie okreslic rodzaju obrobki szkielek , sklaniam sie do odgniatania (jak piszesz)co tam , dla mnie sa piekne :)pozdrofka amsel44 :)ps. Patron plis" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 no to juz wiem od czego mam taki ki8eliszek w chacie ,niestety tylko jeden i niebieski :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Krystian , cyknij fote :)pozdro.amsel44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek2a Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 Witam! Kieliszki reprezentują styl Art Deco, czyli lata 20-30 XXwieku. Przeznaczone raczej do trunków gatunkowych, nalewek, likierów, na pewno nie do wódki czystej, wina czy koniaków. Ilość o niczym nie świadczy, bo to mógł być wykop np z dawnej knajpy. Pozdr, Wojtek2a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.