Skocz do zawartości

Pozwolenie kolekcjonerskie 

Gość Carcano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem sie dowiedzieć od osób które juz na pewno się tym tematem interesowany, jak sie ma sprawa z tzw pozwoleniami na broń kolekcjonerską. Jakie sa warunki wydania takiego pozwolenia, i do czego uprawnia? Domyslam sie że broń nie musi byc przewiercona, ale pewnie o wyjsciu z nia na strzelnice nie ma co marzyć? Trudno cos takiego dostać - tzn ile zalezy od widzimisie dzilnych stróżów prawa? Zdaję sobie sprawę że sypnąłem naiwnością, ale po prostu musiałem sprawę wyjaśnić.

nie wiem czy cos takiego istnieje jak zezwolenie na broń kolekcjonerską napewno nie w polsce , ze swoim hobby musisz zejść do podziemia ,ostatnie mi czasy przegladałem papiery dotyczące kilku spraw ,ekspertyzy uzytecznosci tego typu pukawek dotyczy to mojego kolegi który miał sporo ciaganiny , kazdy egzemplarz broni musi miec źródło pochodzenia ,nr seryjny tzw. kwity , a jesli chodzi o wykopy czegos takiego nie ma i sprawa sie zamyka , nie oficjalnie wiem że znaleziony egzemplarz po zgloszeniu na polcje mozna miec do dwoch tygodni przed zdaniem na komendę , wcześniej dobrze zdać jakiegos szrota i mieć na to papier ze tego typu znaleziska legalizujesz , to tak dla bezpieczeństwa . kolega moj po sprawie ktora ciagneła sie dość dlugo a stopień urzyteczności wynosil 1% może takie zewolenie otrzymać tylko wtedy gdy przejdzie psychotesty,pokryje koszty ekspertyzy,itp zabiegi operacja bardzo kosztowna , jeśli cię stac to życze pomyślnego obrotu sprawy.

Nie, nie, nie chodzimi o wykopy. Raczej o broń w pełni użyteczną majaca papiery mysliwskie lub importowaną ze Stanów. A że takie pozwolenie jest to wiem na 100%. Myslałem że ktoś tu już próbował tego, albo sie rozejrzał w temacie.

Słyszałem o takim pozwoleniu - koszt. ok. 2000 zł (egzamin ok. 700, powtórka taniej, bad. lekarskie z 500). No i podejrzewam, że też niełatwo to dostać. Nie znam nikogo, kto by takie miał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie