Skocz do zawartości

Prośba o id dystynkcji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Proszę o pomoc, jeśli ktoś potrafi odszyfrować stopień itp, będę wdzięczny. To jest brat mojej prababki, był policjantem i zakończył żywot w Miednoje. Niestety babcia nie potrafi już nic konkretnego sobie przypomnieć o wuju. Dysponujemy tylko tym portretem w mundurze. Dzięki.

Napisano
Zdecydowanie policjant - o stopniu niech się wypowiedzią koledzy - fachowcy od Policji Państwowej, ale wygląda - po pasie z poprzeczką, na oficera. Odznaczony medalem z okazji 10lecia niepodległości i medalem za długoletnią służbę - 10 lat.
Napisano
na obrazie (chyba malowany współcześnie ?) posterunkowy PP w mundurze obowiązującym pomiędzy listopadem 1927 r., a czerwcem 1936 r.; jedno z odznaczeń, to z pewnością, jak już podano Medal X-lecia Odzyskanej Niepodległości, natomiast drugi raczej nie jest Medalem za Długoletnią słuzbe, który ustanowiono dopiero w styczniu 1938 r. i który miał wstążkę amarantowa z białym pasem pośrodku (na obrazie jest wstążka jasna ? z dwoma ciemniejszymi wąskimi paskami bo brzegach - nie mogę nic więcej powiedzieć, bowiem po powiększeniu obi się plama" !!!), co do pasa do szeregowi (niżsi funkcjonariusze) PP mieli prawo do paska naramiennego (tzw. koalicyjka) w przypadku występowania z szablą;
Napisano
Witam, według mnie drugi medal jest ewidentnie medalem za długoletnią służbę, nie znam żadnego innego polskiego odznaczenia z takim układem barwnym, a po takiej randze policjancie trudno spodziewać się chyba rzadkich odznaczeń. Poza tym chyba wymiana mundurów w PP nie odbyła się w ciągu miesiąca, możliwe jest donaszanie starych mundurów przez jakiś okres czasu, dlatego ten medal i mundur sprzed czerwca 1936 według mnie się niw wykluczają...

Pozdrawiam
Napisano
niestety, jeśli nie mogę w przybliżeniu zobaczyć tego nierospoznanego odznaczenia, to nie mogę twierdzić ze staanowczością, że jest medal za długoletnią służbę, zmiana umundurowania wprowadzonego w 1936 r. mogła trwać do 1938 r., medal wprowadzono w styczniu 1938 r. zanim dokonano formalnych ustaleń musiało upłynąć trochę czasu, poza tym ta wstążka, przy Medalu za Długoletnią Służbę ten biały pas pośrodku nie był tak szeroki, jak na obrazie, a boczne paski karamzynowe miały taką samą szerokość, jak biały, natomiast nie przypuszczam aby perspektywa" na obrazie aż tak zniekształcała wstążkę, faktycznie potrzebne lepsze jakościowo zbliżenie !!!
Napisano

Witam ponownie. Oto powiększenie jakie udało mi się zrobić. Portret był malowany ze zdjęcia w latach 80-tych, i już wtedy fotka była bardzo wypłowiała".Proszę pamiętać, że kolor wstążek, może być radosną twórczością malarza ( fotka była czarno-biała ). Dziękuje za zainteresowanie tematem. Szkoda, że nie zdążyłem wypytać prababci o wujka. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie