mkalinowski1 Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 Witam!Panowie mam poważny problem na co mam się zdecydować. Będzie to moja pierwsza piszczałka. Proszę użytkowników Minelaba o opis osiągów tej wykrywki. A do posiadaczy Rutusa mam pytanie czy będzie się nadawał dla początkującego chodzi mi o ustawienia.Wykrywacz będzie używany w mazurskich lasach głównie Tannenberg. Czyli kolor i militaria. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
ja20 Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Może ktoś jakoś bardziej konkretnie porównać te 2 wykrywki?głownie chodzi mi o zasięgi.
albertus32 Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 jak najbardziej solaris moim zdaniem nadaje sie na monetki i militaria, strojenie banalnie proste. Uzywałem go ponad rok, chodziłem po lasach i łakach, dość głęboki sprzet na kolorek, ot moje zdane...
albertus32 Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 co da zasiegów rutusa, dokładnie nie pamietam zeby podac jakies dane, ale poszukaj w wuszukiwace, temat był o solarisie wertowany. Wiem jedno, proxima przy testach z solarisem o 10 % była głębsza. Solariskiem spokojnie mozesz chodzic jako poczatkujacy i nie zawiedzie cie. Co do minelabów , nie wypowiem sie, posiadam wiedze tylko teoretyczna, nie oparta doswiadczeniem...
Rujewit Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 Użytkownikiem Solarisa jestem od 3-4 lat a może i dłużej już nie pamiętam... Więc znam go na tyle dobrze, że poznałem jego lepsze i słabsze strony, z Minelablem nie chodziłem ale miałem z nim do czynienie, chodziłem z kumplem - ja Rutus on Minelab więc mniej więcej wiem jak te dwa wykrywacze się zachowują i jak mniej więcej reagują na ten sam przedmiot. Za Rutusem przemawia zasięg, tak jak ktoś wspomniał już wyżej, pokopiesz nim i drobnice i militarkę zalegającą na ponad metrze. Chociaż parę lat łażenia z Solarisem dało mi do zrozumienia, że nimby to wykrywacz uniwersalny ale jednak lepiej nadaje się na drobnicę (tz. 60% do 40% tak bym to przedstawiał procentowo..) Jego dużą zaletą i w sumie wadą (jak dla mnie, ale to w sumie zależy co chcesz kopać..) jest czułość, czasami wykopuję się nim bardzo drobne przedmioty co czasami potrafi zirytować, bo zanim wykopie się nim hałerek to po drodze trzeba się troszkę nakopać pomniejszych rzeczy - małych kolorowych odłamków czy kolorowych blaszek. Oczywiście na ma to swoje plusy bo czasami trafi się coś okazałego, ale to jak wspomniałem wyżej zależy co chcesz kopać. Ale do rzeczy mając dwa wykrywacze koło siebie mogę stwierdzić, że Solaris sięga głębiej w ziemie (w sumie jak podaje producent 1 gr można wyłapać na 30 cm i to jest udowodnione). Pamiętam, że w Minelablu wkurzały mnie odgłosy wydobywające się z wykrywacza, ale to w sumie kwestia przyzwyczajenia...
szajka Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 Rutus Solaris dobry ale ma mankamenty sprawdz na forum a co minelaba tego akurat nie widziałem w akcji ale za slowami kolegów kup se x-tierre albo proxime poz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.