Marcin887 Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Witam. Mam pytanie. Otóż jakiś czas temu (około tygodnia lub dwóch) włożyłem zamek do pojemnika z benzyną, aby lepiej go wyczyścić i rozkręcić bo jakoś nie potrafię. Po otwarciu pojemnika okazoło się że duza część benzyny wyparowała. Zameczek zaczął korodować. Najgorsze jest to że nie mogę go rozkręcić. Co zrobić żeby bardziej nie skorodował? Może wymoczyć go w oliwie? Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Mocz go w ropie, nafcie lub terpentynie. Benzyna się do tego nie nadaje.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
granatnik87 Napisano 18 Marzec 2008 Share Napisano 18 Marzec 2008 Cyrograf15 dobrze prawi! Benzyna jest sucha", najlepiej w terpentynie. Co jakiś czas dobrze jest delikatnie opukać zameczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 18 Marzec 2008 Share Napisano 18 Marzec 2008 od czego masz ten zamek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin887 Napisano 20 Marzec 2008 Autor Share Napisano 20 Marzec 2008 Opukać nie ma sensu bo to nie jest destrukt tylko przedmiot w bardzo dobrym stanie. A moczylem go w benzynie ponieważ nie mogłem go całego rozkręcić. Teraz jest nasmarowany oliwą więc jego stan się nie pogorszy, ale nadal nie można go rozkręcić. Zameczek jest od karabinu Berthier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Opukiwanie nie z warstwy rdzy a w celu poruszenia elementów zamka względem siebie. Oliwa ma dobre właściwości smarne ale słabo pentruje.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.