Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w identyfikacji sprzętu

diabelski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, znajomy przyniósł mi taki sprzęt i nie wiem co to jest, może ktoś z Was będzie wiedział co to za sprzęt?
Chciałem go zreanimować, ale nie wiem nawet jak się nazywa... Tryb statyczny, cewka 36cm i jest zasilany na 4 płaskie baterie.

Napisano
No, trochę się dowiedziałem... -to jakaś mutacja salamandry.
Normalna ma cztery pokrętła a ta ma sześć... dodana jakaś płytka chyba do regulacji tonu.
trochę zastanawia mnie brak trzeciej cewki w sondzie.
Może odezwie się ktoś kto to robił???
Czytałem że SWaldek robi podobne obudowy z laminatu, może to jego konstrukcja??
Napisano
To F555 dość znany wykrywacz w swojej najstarszej wersji jakiej pamietam, na dość duzej płytce z drukiem dwustronnym.
Swego czasu zbudowałem taki model jako pierwszy swój wykrywacz VLF wtedy jeszcze z sonda nazywaną popularnie OMEGA, jednak bardzo szybko zmieniłem na płaską sondę w podobnym kształcie. Wspominam go bardzo dobrze, kolejne wersje niejako rozwojowe były znacznie gorsze. Posiadam do niego oryginalną dokumentacje kupioną jeszcze za czasów Radio Elektronika.
Widze jakąś drobna modyfikację, niemniej wykrywacz ten to historia, ale jezeli sonda się nie rozjechała to warto go przywrócić do dawnej swietnosci.
Prezentowany na zdjeciach wygląda znajomo, ale nigdy nie konstruowałem sondy 36cm i zapewniam, że ten ma 3 cewki
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki SWaldek za cenne informacje.
Czy na wypadek kłopotów z uruchomieniem mógłbym liczyć na Twoją pomoc??

A może wiesz jaki jest orientacyjny zasięg dla tej cewki np. na chełm?
Dużo prądu potrzebuje do pracy? -bo nie ukrywam że chętnie zmieniłbym płaskie 3R12 na małe dziewiątki, zawsze to pół kilo mniej...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 18:32 17-03-2008
Napisano
Zasieg to rzecz wzgledna i róznie to wygląda w różnych warunkach i sytuacjach. Teoretycznie sprzet jest bardzo dobry jak na amatorskie konstrukcje, lepszego w tej kategorii nie znalazłem. Zasilanie jest troche przestarzałe i sklepach coraz ciezej z dostaniem płaskich bateri. Pamietam ,że na komplecie mozna było wychodzic cos około 30-40 godzin, ale to tez pojecie względne, bo zalezne od parametrów zastosowanego głosniczka.
6F22 mogą okazać się zbyt małej pojemnosci i nie wiem czy wystarczą na 3-4 godziny. Osobiscie stosowałem dwa pakiety akumulatorków od radiotelefonów 9,6V 800mA do których miałem firmową ładowarkę. Waga niestety nie była mała, ale dobre rozmieszczenie na drązku jako przeciwaga pozwalało na chodzenie bez zbytniego męczenia się.
Zapraszam na gg chetnie pomogę w uruchomieniu
Pozdrawiam
  • 4 weeks later...
Napisano

SWaldek napisał: i zapewniam, że ten ma 3 cewki", a jednak ten ma dwie cewki. Co prawda ta duża dziwnie zawija na mniejszą.
Wstawiam zdjęcie jako ciekawostkę.
Jak zrobię tę sondę na gotowo to wstawię fotkę jak się udała.
Pozdrawiam zainteresowanych.

Napisano
Masz troche racji, ale nie do końca, mimo, że duza stanowi jedność z najmniejszą są to dwie różne cewki, bo mają dwa rózne zadania. Najwieksza z której wydzielona jest niepełna mała to nadawcza, najmniejsza to przeciwzwój,cewka korekcyjna wydzielona z nadawczej i srodkowa oddzielna całkowicie to cewka odbiorcza.
Jezeli podczas swoich prac odbiorcza nawet minimalnie zmieniła swoje polożenie to bedziesz potrzebował oscyloskopu do ponownego skompensowania sondy
Napisano
Witam, przyznaję że robisz wrażenie swoim doświadczeniem. Nie mam niestety oscyloskopu i po złożeniu sondy będę potrzebował fachowca do jej zestrojenia.

Czy kondensatory wewnątrz cewki mają wpływ na strojenie? czy można je zalac żywicą od razu czy po strojeniu?
Nie mogę odnaleźc twojego GG...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie