dominik.zd Napisano 15 Marzec 2008 Autor Share Napisano 15 Marzec 2008 Drodzy koledzy poszukiwacze!Proszę o poradę w sprawie czyszczenia przedmiotów z brązu.Czytałem coś o czyszczeniu sodą, ale chciałbym się dowiedzieć coś więcej na ten temat. Mogą być też inne sposoby.pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 ~~pierwszy sposóbPrzedmioty z brązu czyścimy papką z utartego surowego ziemniaka, gdzie po wyschnięciu czyścimy miękką szmatką a powierzchnię polerujemy szmatką zwilżoną denaturatem.~~drugi sposób: Można czyścić na sucho popiołem lub miałkim węglem drzewnym. Po wyczyszczeniu usuwamy pył za pomocą miękkiej szmatki. P.S. o sodzie nie słyszałem, soda raczej do srebra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik.zd Napisano 16 Marzec 2008 Autor Share Napisano 16 Marzec 2008 Dzięki za pomoc!Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to piszcie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.