Skocz do zawartości

Umundurowanie

gumbas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym się zapytać na temat umundurowania niemieckiego, czy zdarzały się przypadki, że ss mogło używać zeltbahn we wzór kamuflażu WH spliter.Zauważyłem na zdjeciach odziały wschodnie używające celty WH. I jeszcze jedno pytanie czy buty Schnurschue były używane we wrześniu 1939r. tylko przez odziały Gebirgsjäger, czy tez przez inne.

Pozdrawiam
Mikołaj
Napisano
! Tak ja mam fotki gdzie FJ uzwa zwykłego hełmu m42 nigdy w żadnej armij na swiecie niebyło tak aby kazdy miał to samo na sobje np zelty.Jakie były w magazynach takie wydawano co do 2 to niewiem
Pozdrawiam
Napisano
powszechna rzecza bylo to, ze zolnierze wymieniali sie roznymi elementami umundurowania, widac pancerniakow w panterkach ss i ss w kangurkach splinter
Napisano
Co się tyczy ekwipunku dla SS, to powiem, iż te oddziały miały chyba każdy rodzaj umundurowania ochronnego do swej dyspozycji. Używali oni zarówno zelt Wehrmachtowskich jak i swoich, natomiast panterki mieli nie tylko swoje i wehrmachtu, ale także Luftwaffe. Podobnie ma się sprawa kamo na hełmy.

Pozdr
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie