Skocz do zawartości

Elektroliza M39 ,spostrzeżenia + pytania.

AoT_Hunter_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem tu nowy i chciałem się podzielić z wami moimi spostrzeżeniami po mojej pierwszej" elektrolizie i zaczerpnąć waszych opinii.

Więc jako elektrolit zastosowałem roztwór wodny wodorotlenku sodu (Krecia w granulacie).

Napięcie 5V, prąd 2,3A uzyskany przy wykorzystaniu przetwornicy impulsowej (komputerowy zasilacz ATX 250V)
W szereg do bieguna ujemnego podłączona żarówka 40W jako dodatkowy opór zabezpieczający przed zwarciem strony wtórnej na przetwornicy.

Wiaderko w nim 2L wody + około 200g granulatu KRETA, w nim jako (+)anoda brzeszczot, (-) katoda przedmiot czyszczony M39 (pusta skorupa oczywiście).

Elektroliza trwała około 12h po czym wyciągnąłem przedmiot do sprawdzenia, widać było że nawet dość ładnie wyczyściło tylko do końca nie wiedziałem czy to czasem sam kret nie wyżarł tej rdzy :P

Po oględzinach i wyczyszczeniu metal zaczął się kruszyć.
Z całej skorupy. został tylko 1 twardy kawałek ukazany na zdjęciu.

Teraz mam parę pytań do bardziej doświadczonych;

1. Proporcja Kreta na 1L wody - 100g ??

Zastanawiam sie czy on poprostu mi niezajadł tego metali i przez niego sie taki kruchy stał.

2. Natężenie 2-6A wystarczające , wg mnie 2A sobie dobrze radzą ?

3. Może sprobować następnym razem z solą wydłuży sie proces ale KRET strasznie jest żrący >??

4. Próbował już ktoś bawić się z M39 , może po prostu trzeba mieć farta żeby trafić na dobrze zachowaną sztukę.

5. Ważna sprawa czym usuwacie syf z fanta" po elektrolizie???

Druciana szczota może być za twarda i tak jak w moim przypadku narobić szkody .. może szukać jakiś z miękkim drutem + szczotka do zębów i jakiś denaturat lub benzyna.

6. Jak długo elektrolizujecie swoje przedmioty i czy ten syf" odpada po dłuższym czasie elektrolizy z fantu czy zawsze coś zostaje i trzeba delikatnie ręcznie zeskrobać".

7. Czy za długie trzymanie przedmiotu w elektrolizie może mu częściowo zaszkodzić zwłaszcza jak jest użyty KRET

Ile trwają wasze procesy elektrolizy. ;)

Nie wiem jaki ma wpływ na proces zastosowanie przetwornicy. Co do reszty to wygląda że wszystko robiłeś OK. Kret > soda nie powoduje dodatkowych zniszczeń, po prostu doczyściło do zdrowego metalu którego jak widać nie było zawiele. Po elektrolizie trzeba doczyścić mechanicznie. Jak masz wątpliwości to namocz stary brzeszczot w takim rostworze jak do elektrolizy na tydzień dwa i sam zobaczysz że go nie zje.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie