Gewer Napisano 31 Styczeń 2004 Autor Napisano 31 Styczeń 2004 Interesuje mnie i zarazem nurtuje jedno pytanie dotyczące walk o Olsztyn.Konkretnie interesują mnie walki na Wadągu.Wiem tylko tyle ze działy się one najprawdopodobniej w okolicach Wadąga i Kieźlin.I tu mnie interesują kwestie:Po której strony rzeki znajdowały się niemieckie pozycje.I czy to prawda ze do walk doszło po miedzy tymi wioskami.Czy ktoś z kolegów Olsztynian eksplorował już w tych okolicach i z jakim rezultatem.Będę wdzieczny za odpowiedzi na moje pytania.Pozdrawiam.
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 chodzi ci o rzeke, czy o jezioro wadag?domyslam sie ze o rzekesladow walk nie znalezlismy, a bylismy tam niejeden raz, tylko jakeis pojedyncze luseczki, acha jest tam ciagle pole minowe z tellermine ppanc. jedna znalezlismy, dalej juz nie szlismy, pole widac, jest to pas nieuzytkow ciagnacych sie zygzakiemczy ty cos trafiles w okolicach wadaga?
Gewer Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Ja osobiście nie ale znajomy też tylko parę łuseczek i nic pozatym.A wieć ciekawe czy była aż taka cięzka potyczka na odcinku rzeki po miedzy Dywitami i Kieźlinami.Potyczka jakaś na pewno była ale czy aż taka jak w opisach książkowych?Chyba że tylko pojedyńcza wymiana ognia sadząc po ilości fantów na tym terenie.Chyba ze to by się działo w innym odcinku rzeki Wadąg.Pozdrawiam Gewer.
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 podobno potycznka byla, tylko miejsce dokladnie nie jest znane, na informacje z ksiazki piechodzkiego patrze przez palce. wiele dziwnych rzeczy w niej sa, ktore nie maja odbicia w rzeczywistosi, jak i wiele informacji nie ma, o bitwach ktore mialy miejsce.jednak za cos ten pomnik diernow nad wadagiem dostal, miejsce po prostu trzeba namierzyc.szukales w lesie miejskim, znalazles cos?a mzoe jakies inne okolice olsztyna? braswald, bukwald, barkweda? i nie mowie tu o napoleonie, chociaz i o takowym bym poczytal
Gewer Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Nie w lesie miejskim jescze nie szukałem, ale w okolicach jednej z wymienionych przez ciebie miejscowości tak, i mam nawet doniesienia od okolicznych mieszkańców o fantach które zdazało im się znaleść lub wyorać z pola.Ostatnio zajmuje się namierzaniem rzekomej rubiezy koło Spręcowa, fakt ze posługuje się w tym ksiązką pana Piechockiego nie umniejsza temu bo mam w tych okolicach parę kontaktów i namiarów.
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 a jak z fantami? cos wyszlo juz z ziemi? czy narazie same namierzanie a eksploracja na wiosneja juz nie pamietam,c zy w braswaldzie czy w bukwaldzie, znalalzem przypadkowo, zeb wykrywacza korpus handgranatu wz24 i kabure od jakiegos rewolweru, zdobiona szlaczkiem wytloczonym w skorze, dokladnie nie szukalem, bo czasu nie byloa odnosnie sprecowa, to wiem o jednym mauserku z oprzypadkowo wyszedl robotnikom jak orali pas ppoz w lesie
Gewer Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Z fantów co widziałem z tamtego rejonu to helm parę menazekbagnet resztki mauserka i kupa amunicji.W terez chcę ruszyć jak tylko zrobi się goło i ziemnia nie będzie zmrozona tak jak teraz.Co do Sprecowa to bardzo ciekawią mnie pagórki przed spręcowem wydają się idealne na stanowiska no i sama rzeźba terenu też jest intrygująca.ps.moze znasz adres do warszawskiego instytutu historiinteresują mnie materiały historyczne dotyczące naszego regionu.
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 jezeli chodzi o nasz rejon, to jedyne sensowne materialy sa w niemczech, badz troche mniej sensowne, raporty ruskich dywizji walczacych na naszych ziemiach. czesc nich jest na koncu ksiazki piechodzkiego, jednak jak bedziesz je czytal, badz juz czytales, rosjanie mieli tendencje to wyolbrzymiania swoich zaslug
Gewer Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 No tak ruski rzeczywiście wyolbrzymiaja wszysko.Wspomniałeś o niemieckich archiwach w jaki sposób można odnaleść je.Jeśli nie jest to twoja tajemnica poszukiwacza to był bym wdzieczny choćby za mała wskazuwkę jak je znaleść.Co do Wadąga to pomogłeś mnie w znacznym stopniu bo wiem jak mam postępować do tego terenu.Pisałeś o polu minowym to ciekawostka, w którym miejscu znajduje się one jezeli bedę mół zapytać.Z powazaniem Gewer
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 pole minowe, znajduje sie po lewej stronie drogi jadac z olsztyna na slupy, przed mostem i elektrownia wodnaidzie pod linia wys. napiecia, sa tam tez linie okopow, ale puste, podejzewam ze wykonane po wojnie, bo okopy trzyrzedowe.mina ktora znalezlismy byla rozbrojona, bez zapalnika, ale jak z reszta i czy wogole reszta jest to nie wiem, ja ktaki fant trafilismy, to od razu sie wycofalismya czycos jeszcze w okolicach olsztyna trafiales ciekawego?
Gewer Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 W naszych okolicach tylko na Słupach i to razem z kolegą.Choć mam namiar 100% na parę sztuk mosinów I wojennych ale to dopiero na wiosnę i to jeszcze jak sucho bedzie.Mam jeden namiar który moze być ciekawy ale sprawdzenie jego zajmnie fiu fiu czasu teren zmieniony w około 60%.I nawet ludziom którzy znali ten rejon jest cieszko znaleść co kolwiek.W obecniej chwili zbieram jeszcze parę namiarów dlatego pytałem się ciebie czy niewiesz jak znaleść niemieckie archiwa z naszego rejonu.ps oprucz ksiazki pana Piechockiego czy znasz jeszcze jakieś pozycje ksiązkowe.
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 a czy mosiny nie sa wydobyte przy okazji sadzenia mlodnika? czy nie wyoral ich pewien lesnik?a na slupach co wam wyszlo ciekawego?z literatury odnosnie naszych rejonow, to ukazala sie ksiazka pt.zatoka gdanska 1945 dokumentacja dramatu" wspomnienia cywiliz innych mam kilka niemeickich pozycji takich jakDanziger Bucht 1945"Egbert KieserDer Kampf um Ostpreussen"major Dieckertgeneral GrossmannDie Schlacht um Ostpreussen"Friedrich Hossbachjednak te pozycje sa raczej nei uchwytne, chyba ze masz wtyki w archiwum w Kolln
Gewer Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Mosiny siedzą jeszcze w ziemi i czekają na wydobycie :).Co do Słup to trochę niemieckich fenigów przed i wojennychtochę TT to przed samymi mrozami he he jescze z pod śniegu.Dzieki za spis literatury, aha a czy ta pierwsza pozycja ksiązkowa jest dostępna w Logosie lub pod ratuszem?Pozdrawiam i dziękuje Gewer.
Frozzer Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 pierwsza pozycj kupilem w lidzbarku, jednak w ksiegarni obok okraglaka powinna byc, nie jest to stara ksiazka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.