margol Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 witamprosze o porade fachowców lub kogoś, kto przerabiał podobny cud". Niedawno przez przypadek wygrzebałem hełm niemiecki ze skórka w środku, obręczą itp. generalnie ładny, tylko łopata w rant dostał bo nikt nie spodziewał się go tam gdzie był :( (fundament) Po oklepaniu okazuje się, że ma na sobie jakąś szmate (płótno?)ładnie widoczna i praktycznie na większości powieżchni. Po co to było frycowi to nie wiem. Jego problem :).Panie i panowie moje pytanie brzmi - czy jest szansa na wyczyszczenie go nie niszcząc resztek tkaniny?nie mam zamiaru go szpachlować ( na oko to tego nie potrzebuje)ani malować itp (w srodku widać szarą? farbę - myslałem, ze są tylko zielone)wole aturalny" wygląd ;).Proszę doradźcie coś bo sam boje sie go ruszyć (szczotka druciana odpada - tyle to sam wydedukowałem ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 Daj jakieś fotki, czy ta tkanina jest przyklejona do hełmu? albo coś innego, jakiego jest koloru? może to było wykorzystane w celu kamuflażowym, daj zdjęcia i jakiś większy opis, to zaradzimy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margol Napisano 27 Luty 2008 Autor Share Napisano 27 Luty 2008 zdjecia wkleje w weekend. Widać, ze tkanina była nałozona celowo na hełm, teraz ma kolor rdzy :). konczy sie jakieś 0,5-1 cm od wewnetrznego rantu. Jest przyklejona do hełmu ale odchodzi dosć dobrze chociaz w niektórych miejscach robi wrazenie jakby wtopionej w rdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margol Napisano 2 Marzec 2008 Autor Share Napisano 2 Marzec 2008 to fotki o których pisałem, dokładniejsze moge wyslać na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margol Napisano 2 Marzec 2008 Autor Share Napisano 2 Marzec 2008 tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margol Napisano 2 Marzec 2008 Autor Share Napisano 2 Marzec 2008 u góry jest tylko metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margol Napisano 2 Marzec 2008 Autor Share Napisano 2 Marzec 2008 i srodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Na dobrą sprawę to ta tkanina jest dość mocna złączona z hełmem poprzez rdze, raczej nic z pod niego nie wyjdzie chociaż mogę się mylić, spróbuj pierw delikatnie ściągnąć tą kaninę" weź coś ostrego i zdrapuj, jak już zdrapiesz potraktuj to fosolem, szczotą, elektrolizą. Zajmij się również fasunkiem bo wygląda że jest w dobrym stanie choć na pewno sztywny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Najcenniejszy jest tu orginalny fasunek! Od jego wydobycia i konserwacji zacznij. Na orginalną farbe bym raczej nie liczył, nawet od środka. Garnek bym ostukał z rdzy i elektroliza.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margol Napisano 10 Marzec 2008 Autor Share Napisano 10 Marzec 2008 a jak wydostać ten frasunek i jak zakonserwować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 Pierw musisz go wyciągnąć, najlepiej rozwal nity, a później staraj się wyciągnąć skórkę z fasunkiem, przyda się tam smar albo coś na rdze np. WD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 Pierw musisz go wyciągnąć, najlepiej rozwal nity, a później staraj się wyciągnąć skórkę z fasunkiem, przyda się tam smar albo coś na rdze np. WD40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz94-39 Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 Pod fasunkiem jest jedna obręcz pod tą jest jeszcze druga. Weź WD40 popsikaj wąsy nitów i spróbuj powoli i delikatnie odginać wąsy. Powodzenia!Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 Nie sądze żeby ten twój helm się jakos zachowal. Jak byl w szmatach to strasznie zgnił i bedzie sito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.