puchaś Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 WitamMam pytanie do kolegów, szukałem w necie, ale nie mogłem znaleźć jakiegoś zdjęcia potwierdzającego moją teorię,otóż chodzi o to jaką stopkę miała kolba Mausera98k na samym początku wojny, taką płaską czy taką nachodzącą, ponoć nachodząca była stosowana do kolby ze sklejki, ale znajomy ma drewnianą ze stopką nachodzącą, więc nie wiem.Proszę o oświecenie mniePozdrawiam
wnusio Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 witam,plaska stopka w kolbie mausera byla wczesnym modelem,natomiast szeroka stopka byla juz modyfikacją i wystepowala jedynie w mauserze 98k i nie ma reguly na to w jakim drewnie jest zamontowana(drewno,czy sklejka),jesli napisalem cos nie tak prosze o korektepozdrawiam wnusio
puchaś Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 rozumiem, ale mi chodzi konkretnie o 98k, bo na niektórych fotkach z września są i takie i takie stopki, więc nie wiem, a jeżeli kolba to sklejka z zamontowaną płaską stopką to jest wczesna czy późna? Pozdrawiam
puchaś Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 aa i jeszcze jedno, jak na kolbie(drewnie) jest wafka np. WA 35, to to 35 to jest data???Pozdrawiam
kitolif Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Chyba WaA 35 Jest to stępel odbioru technicznego pod którym kryje się producent.Pozdro
puchaś Napisano 16 Luty 2008 Autor Napisano 16 Luty 2008 aha, a czy na kolbach jest gdzieś wybita data??? Czy kolba z drewna orzechowego, ze stopką nachodzącą pochodzi z początku wojny???PozdrO
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.