Skocz do zawartości

dziadek powstaniec wielkopolski

berthie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Niedawno dowiedziałem sie ze mój dziadek był powstańcem wielkopolskim, ale niestety poza tą informacją oraz tym że należał do koła powstańców Poraj" i nosił popielata rogatywkę nic więcej nie wiem. Czy na podstawie tych informacji można przybliżyć jakąś przynależność do odziału itd.
No i czy czy istnieje jakiś spis, książka lub cokolwiek gdzie są zebrane informacje o uczestnikach powstania. Ewentualnie czy jest jakaś organizacja która posiadaspis powstańców.
Jak by ktoś coś wiedział to proszę o info.

Pozdrawiam
Napisano
Pozbieraj wszystkie dane o dziadku.Jakie tylko znajdziesz. Zbierz to w formę pisaną" i wyślij do Centralnego Archiwum Wojskowego. Jeżeli mają coś to dostaniesz. Możesz też spróbować w Towarzystwie Pamięci Powstania Wielkopolskiego( siedziba w Poznaniu).

Jacek
Napisano
Polecam bogatą literaturę a w niej np:
Słownik biograficzny powstańców wielkopolskich. Pod red. A. Czubińskiego i B. Polaka. Poznań 2002.
Pozostały spis znajdziesz np tu:http://komisja-historyczna.webpark.pl/bibliografia.html

Pozdrawiam
Napisano
Dzieki za informacje,
Niestety oprócz tego co wam napisałem nic więcej nie wiem
no może to ze w 1920 roku dziadek służył podobno w armii Hallera i był ranny nad Narwią i dostał krzyż walecznych
ale to tez bez szczegółów.
Myślałem ze to koło poraj" coś komuś powie.
Trochę chciałem pójść na łatwizne bo szukanie pojedyńczego żołnierza w literaturze to trochę jak z igłą w stogu siana.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie