wojtek2a Napisano 29 Styczeń 2008 Autor Napisano 29 Styczeń 2008 Witam! Kto ma jakieś info na temat miejscowości Wincenta na granicy RP- Prusy Wschodnie? Był tam obóz jeńców radzieckich, ale gdzie? Może ktoś ma mapę i inne info? Wojtek2a
avena Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 WITAMw mojej miejscowości w której kiedyś mieszkałem był obóz jeniecki dla rosjan związane to było z budową umocnien wieś nazywa się linowiec w powiecie nowomiejskim co prawda są to prusy zachodnie a do granicy z prusami wschodnimi jest około 15 kmchętnie też bym się chciał coś więcej dowiedzieć o tym obozie kk
avena Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 po zajrzeniu do książki obozy jenieckie w prusach wschodnich 1939-1945 zygmunt lietz 1882 myślę że chodzi ci o obóz (podobóz) w łysm pow. kolno powstał on jako filia obozu w d lutowie początkowo był to obóz dla jeńców wojskowych i cywilnych z biegiem czasu tylko dla wojskowych powstał w 1941 w 1942 było w nim około 2000 jeńców do 1943 obóz stopniowo likwidowano. był też w okolicy we wsi zbójna pod koniec 1940 obóz dla 300-400 żołnieży francuskich w połowie 1941 obóz ten zlikwidowano a w ich miejsce po kilku tygodniach wprowadzono jeńców rosyjskich związane to było z budową lini kolejowej zobacz więc czy przez incente przechodziła linia kolejowa budowana w okrsie 1941 i pewniw będzię wiadomo skąd ci jeńcy kk
kurpiak Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Witam. Wincenta na trasie Kolno - Pisz. Za Wincentą jest rzeczka , za rzeczką po lewej stronie drogi (jadąc w kierunku Pisza )jest łąka a dalej las. Obóz znajdował się dokładnie w tym lesie a jego obszar sięgał do rzeki Pisy. Po obozie pozostały długie na ok.30m zagłębienia w ziemi chyba z sześć sztuk. Dokładniej się nie da. Pozdrawiam.
wojtek2a Napisano 31 Styczeń 2008 Autor Napisano 31 Styczeń 2008 Witam! Dziękuję koledze Kurpiakowi za info.To tak, jakby mnie za rękę zaprowadził. Ten las mnie zmylił. Pzdr, Wojtek2a
wojtek2a Napisano 31 Styczeń 2008 Autor Napisano 31 Styczeń 2008 Witam! Dziękuję koledze Kurpiakowi za info.To tak, jakby mnie za rękę zaprowadził. Ten las mnie zmylił. Pzdr, Wojtek2a
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.