Skocz do zawartości

wincenta granica/obóz

wojtek2a

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Kto ma jakieś info na temat miejscowości Wincenta na granicy RP- Prusy Wschodnie? Był tam obóz jeńców radzieckich, ale gdzie? Może ktoś ma mapę i inne info? Wojtek2a
Napisano
WITAM
w mojej miejscowości w której kiedyś mieszkałem był obóz jeniecki dla rosjan związane to było z budową umocnien wieś nazywa się linowiec w powiecie nowomiejskim co prawda są to prusy zachodnie a do granicy z prusami wschodnimi jest około 15 km
chętnie też bym się chciał coś więcej dowiedzieć o tym obozie
kk
Napisano
po zajrzeniu do książki obozy jenieckie w prusach wschodnich 1939-1945 zygmunt lietz 1882 myślę że chodzi ci o obóz (podobóz) w łysm pow. kolno powstał on jako filia obozu w d lutowie początkowo był to obóz dla jeńców wojskowych i cywilnych z biegiem czasu tylko dla wojskowych powstał w 1941 w 1942 było w nim około 2000 jeńców do 1943 obóz stopniowo likwidowano. był też w okolicy we wsi zbójna pod koniec 1940 obóz dla 300-400 żołnieży francuskich w połowie 1941 obóz ten zlikwidowano a w ich miejsce po kilku tygodniach wprowadzono jeńców rosyjskich związane to było z budową lini kolejowej
zobacz więc czy przez incente przechodziła linia kolejowa budowana w okrsie 1941 i pewniw będzię wiadomo skąd ci jeńcy
kk
Napisano
Witam. Wincenta na trasie Kolno - Pisz. Za Wincentą jest rzeczka , za rzeczką po lewej stronie drogi (jadąc w kierunku Pisza )jest łąka a dalej las. Obóz znajdował się dokładnie w tym lesie a jego obszar sięgał do rzeki Pisy. Po obozie pozostały długie na ok.30m zagłębienia w ziemi chyba z sześć sztuk. Dokładniej się nie da. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie