Skocz do zawartości

Plecak wehrmachtu

BartekB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mam dwa pytanka odnośnie plecaka ze zdjęcia:
1)Standard :-) Co to za plecak? Ogólnie jest podobny do tzw.cielaczka" z tym, że mój ma przednią klapę tylko do 1/4 długości plecaka, a wszystkie inne jakie widziałem mają pełną długość.
Z tyłu na skórze między górnym mocowaniem szelek jest wybite la/1943" wrona i mały nr 5 lub 6-cyfrowy b.słabo widoczny. Na prawej szelce jest wybite enn" lub ehh" i 42" pod spodem. Na lewej szelce /0390/0067".
2)W jaki sposób go zakonserwować, przedewszystkim wyprać i zabezpieczyć skóre? Wszystkie elementy metalowe są pokryte cienką warstwą rdzy. Jak ją usunąć?
Z góry dzieki za wszelkie info.
Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano
Coś mi jednak do radiostacji nie pasuje. Nie te wymiary. Plecak ma głębokość ok 8-10 cm, a niemieckie radiostacje były znacznie większe z tego co wiem. Szukałem na stronie o radiostacjach http://www.laud.no/la6nca/radio/german/index.htm (polecam, ciekawe zdjęcia łączności) i żadna z tam pokazanych nie pasuje rozmiarami. Pozatym radiostacje były noszone tak jak widać na fotografii
http://home.no.net/angrc9/bilde1/tornfu26.jpg

Wiec to raczej nie będzie na radiostacje.
Czekam na dalsze propozycje :-)
Pozdrawiam
Bartek
Napisano
Radiostacja jest o wiele, wiele większa, a co sierściucha to nie mam pojęcia, pierwszy raz coś takiego dziwnego widzę.
Napisano
tez mam taki i tez mam ten sam problem :)
Tylko ze na moim paski (moze tylko jeden) wyglada jak
z innego plecaka
z tego co pamietam to gdzies na nim mam napisane producenta

porownam numery i symbole z opisanymi wyzej
i dam znac
Napisano
Cześć !
Troche mało ściśle się wyraziłe,, sory za zamiszanie - to tornister nie na radiostacje ale na osprzęt do niej .
To jest Fernsprechtornister - tornister łączności służący do przenoszenia ekwipunku łącznościowego wraz z narzędziami, ale nie przewidziany na rzeczy osobiste.

Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano

Bywało jeszcze z tyłu plecaka była naszywana metka" z wypalonym numerem wersji tego tornistra ( od 1 do3 ). Choć czytałem że wersje różniły się między sobą tylko numerem :) , przynajmniej na pewno zewnętrznie. Dodaję foto – chyba z allegro , był taki „3”.
Pozdrawiam
Grzesiek

Napisano
Witam.
Dzieki za odpowiedź.
Na moim plecaku po numerze pozostał tylko słabo widoczny ślad w miejscu gdzie był przyszyty(dziurki po nici).
Gerg, czy pamiętasz może gdzie czytałeś o tych numerach? Chętnie dowiedział bym się czegoś więcej na jego temat.
Pzdr
Bartek
Napisano

Cześć !
Mam notkę w takiej książeczce, ale nie pisze nic ponadto:(
mam jeszcze foto tego trzeciego modelu z allegro, chyba w środku są pewne różnice, widziałem też kiedyś model z okutymi paskami zapinającymi klapę. wsadzę na forum te zdjęcia z allegro.
Pozdrawiam
Grzesiek

Napisano

Często chyba są egzemplaże z odprutymi metkami" , też kilka widziałem ,chociaż i tak ładne plecaki :), chyba sam sobie taki załatwię;)
Pozdr.
greg83pp

2.

Napisano
No i wszystko jasne. Dzięki greg.
Co do okuć pasków to chyba wszystkie to miały. Przynajmniej mój i ten z Twojego zdjęcia mają, ale nie widzać tego za dobrze na zdjęcach.
A sam plecaczek bardzo dobrze leży na plecach, polecam :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie