Skocz do zawartości

Renowacja m42

słomek von hammerstein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Przedstawiam Wam odrestaurowany przeze mnie hełm niemiecki m42. Odrazu zaznaczam, że nie lubię odpicowanych eksponatów, ale w swoich zbiorach nie posiadam żadnego hełmu, który byłby w dobrym stanie. Temu jednemu pomogłem w wyglądzie ;P

pierwsza fotka - zaraz po wykopaniu

Napisano
Nity bywają na Alledrogo. Inna sprawa raczej będzie w przyszłości stanowić problem. Na fotce po odrdzewieniu" wygląd wskazuje na niedoczyszczony. Będzie rdzewieć pod farbą, bardzo wolno, ale jednak.
Wojtek
Napisano
To nie rdza tylko resztki chlorokauczuku sam proces odrdzewiania prowadzony był odstepami kilkumiesięcznymi - poprostu nie chciało mi sie z nim na poczatku bawić. Pierw go wyszorowałem drucianą na wiertarce no i chlapnąłem chlorokauczukiem później po kilku miechach jak znów się za niego zabrałem to już elektrolizą i znów żeby nie chwycił go rudy to chlorokauczuk następnie parę miechów odpoczynku i tarcza lamelkowa a później już cały proces renowacji jaki widac na zdjęciach. Wiadomo dla rdzy wystarczy dzień by pojawić się na niezabezpieczonej stali tymbardziej po odrdzewianiu...
Napisano
A powiedz jak malowałeś aerografem, jeśli chodzi o nity to ja bym dał zwyczajne polskie i tak ich nie widać a co mają robić to robią, i grosze kosztują, chyba, że zależy Ci na oryginałach, jeszcze jakąś ładną kalkę mógł być dać,malowałeś to później matem?
Napisano
Przepraszam a jak można malować aerografem ? :P normalnie tak samo jak spray'em tyle tylko ze podkładową - czarną zrobiłem spray'em a feldgrau juz pistoletem. Jeżeli chodzi o nity do skóry to wole albo oryginalne albo identyczne kopie - zrobiłem nawet mała matrycę z wycinaka do robienia dziur w blasze ale nacinał mi w połowie wąsy które po wycięciu i tak odpadały... Jeżeli chodzi o kalki to nie będę ich nakładał bo odrestaurowałem hełm z końca wojny, kiedy nie stosowano ,,oczojebnych,, znaków ;] Ubytków raczej nie zrobiłem bo po usunięciu rdzy juz były :P - nie spawałem niczego, do pokrycia ubytków użyłem kleju epoksyowego ,,płynna stal,,. farba matowa jest mojego przepisu i składa się m.in. z szarej chlorokauczukowej oraz barwnika do wygarbowanych skór ;]
Napisano
Witam mam pytanie posiadam hełm wz m42 i wlasnie go odnawiam,ma on spiłowane otwory wentylacyjne i prawie nie widac ze odstaja od hełmu
co zrobic zeby były widoczne ?? pozdrawiam
Napisano
Probowalem juz ale wychodza mi krzywo i nie moge ich doszlifowac zeby osiagnely pozadany ksztalt.Ale nic jezeli nie ma innego sposobu to bede musial sie z ta szpachla pomeczyc :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie