słomek von hammerstein Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 Witam!Przedstawiam Wam odrestaurowany przeze mnie hełm niemiecki m42. Odrazu zaznaczam, że nie lubię odpicowanych eksponatów, ale w swoich zbiorach nie posiadam żadnego hełmu, który byłby w dobrym stanie. Temu jednemu pomogłem w wyglądzie ;Ppierwsza fotka - zaraz po wykopaniu
słomek von hammerstein Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 po nałozeniu ,,szpachli,, ...
słomek von hammerstein Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 efekt koncowy - realnie nie jest to radzieckie khaki tylko w miare odtworzony feldgrau - poprostu nie ustawiłem balansu bieli w aparacie (oświetlenie żarowe).
der_bartosz Napisano 26 Styczeń 2008 Napisano 26 Styczeń 2008 ładnie zrobiony i pewno dużo pracy w nim było, ja osobiście nie odnawiam M 42 wstręt do nich mam chyba że ranty ma nie popękane
słomek von hammerstein Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 robiłem go tydzien tak po 2h dziennie :) jeszcze musze włozyc do niego fasunek mam dwie obrecze razem ze skórą - oryginalne tylko te aluminiowe nity do skóry nie wiem jak dorwać/zrobić, gdzie kupić...
Cyrograf15 Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 Nity bywają na Alledrogo. Inna sprawa raczej będzie w przyszłości stanowić problem. Na fotce po odrdzewieniu" wygląd wskazuje na niedoczyszczony. Będzie rdzewieć pod farbą, bardzo wolno, ale jednak.Wojtek
słomek von hammerstein Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 To nie rdza tylko resztki chlorokauczuku sam proces odrdzewiania prowadzony był odstepami kilkumiesięcznymi - poprostu nie chciało mi sie z nim na poczatku bawić. Pierw go wyszorowałem drucianą na wiertarce no i chlapnąłem chlorokauczukiem później po kilku miechach jak znów się za niego zabrałem to już elektrolizą i znów żeby nie chwycił go rudy to chlorokauczuk następnie parę miechów odpoczynku i tarcza lamelkowa a później już cały proces renowacji jaki widac na zdjęciach. Wiadomo dla rdzy wystarczy dzień by pojawić się na niezabezpieczonej stali tymbardziej po odrdzewianiu...
der_bartosz Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 A powiedz jak malowałeś aerografem, jeśli chodzi o nity to ja bym dał zwyczajne polskie i tak ich nie widać a co mają robić to robią, i grosze kosztują, chyba, że zależy Ci na oryginałach, jeszcze jakąś ładną kalkę mógł być dać,malowałeś to później matem?
RyB@14 Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 witam, bardzo ładny hełmik. powiedz jaką farbe użyłeś i jak zrobiłeś ubytki na rancie.
słomek von hammerstein Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 Przepraszam a jak można malować aerografem ? :P normalnie tak samo jak spray'em tyle tylko ze podkładową - czarną zrobiłem spray'em a feldgrau juz pistoletem. Jeżeli chodzi o nity do skóry to wole albo oryginalne albo identyczne kopie - zrobiłem nawet mała matrycę z wycinaka do robienia dziur w blasze ale nacinał mi w połowie wąsy które po wycięciu i tak odpadały... Jeżeli chodzi o kalki to nie będę ich nakładał bo odrestaurowałem hełm z końca wojny, kiedy nie stosowano ,,oczojebnych,, znaków ;] Ubytków raczej nie zrobiłem bo po usunięciu rdzy juz były :P - nie spawałem niczego, do pokrycia ubytków użyłem kleju epoksyowego ,,płynna stal,,. farba matowa jest mojego przepisu i składa się m.in. z szarej chlorokauczukowej oraz barwnika do wygarbowanych skór ;]
słomek von hammerstein Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 tutaj realny kolor nocnika
słomek von hammerstein Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 dzięki!mam pytanie do posiadaczy kompletnych oryginałów:jakie wymiary ma pasek pod brodę do m42? chodzi mi o gruboś długość szerokość ilość dziurek odległość miedzy dziurkami i zwymiarowanie wycięć na knopiki.z góry dziękuję!
hobi Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Witam mam pytanie posiadam hełm wz m42 i wlasnie go odnawiam,ma on spiłowane otwory wentylacyjne i prawie nie widac ze odstaja od hełmuco zrobic zeby były widoczne ?? pozdrawiam
der_bartosz Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Zrób je za pomocą szpachla, jeśli później dasz rade je wyprowadzić
hobi Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Probowalem juz ale wychodza mi krzywo i nie moge ich doszlifowac zeby osiagnely pozadany ksztalt.Ale nic jezeli nie ma innego sposobu to bede musial sie z ta szpachla pomeczyc :)
słomek von hammerstein Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 przyklej taśma podkładke odpowiedniej grubosci z otworem odpowiedniej wielkosci zaklej jej dziurę szpachla a nastepnie po wyschnieciu szpachli zdejmij podkładke - ale nie ruchem odciagajacym tylko tak jakbys odkrecał ( bo zerwiesz nowopowstały wentyl)
hobi Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 heh bardzo pomyslowe :)dziekuje bardzo za rade bo juz czarnej goraczki dostawalem,teraz powinno sie udac
słomek von hammerstein Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 to nie mój pomysł tylko Matejki (gdzieś już to prezentował)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.