Monsun Napisano 22 Styczeń 2004 Autor Napisano 22 Styczeń 2004 Witam, jestem w posiadaniu puszki po niemnieckiej masce PGaZ wz. 37. Datowana jest ona na rok 1943. Na dole posiada wybitą dużą literę D", czyli Dicht - innymi słowy Wasserdicht - co oznacza, że jest ona wodoszczelna. Wiam, o tym, iż puszki wydawane były w kolorze Feldgrau oraz kolorze Grau-Blau, czyli dla Luftwaffe. Czy istniały puszki w kolorze czarnym, np. dla Policji, Strażaków albo SS? Jeśli tak, to czym się różniły?Za odpowiedzi dziękujęPozdrawiamMarcin
muslim Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Widziałem puszki w czarnym koloże, może dla SS lub Policji?
MTC Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Witaj Monsun , mam czarna puszkę , strychówka" z takim samym dużym D na dnie , ale też nie wiem w jakich jednostkach były na wyposażeniu. Gdzieś słyszalem , że policja??Pozdrawiam.
Monsun Napisano 23 Styczeń 2004 Autor Napisano 23 Styczeń 2004 Duże D" było wybijane na puszkach od 1942 roku. Chyba, że ktoś słaszał coś innego? Co do czarnego koloru, to powiem, że na 90% jestem pewien, iż w takie puszki byli zaopatrzeni policjanci oraz Feuerwehr (straż pożarna). Ale lepiej się upewnić:)PozdrawiamMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.