Skocz do zawartości

Co to za guzik?

kokesh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Herb ,czy rodzaj wykonywanej czynności ,np.koniuszy lub stajenny .Kto mógł nosić takie guziki ?Może jakieś inne sugestie .Pozdro...

Napisano
Mam talerz ,ale tak na serio ,kiedyś był w identyfikacjach bardzo podobny ,ale nie mogę znaleźć .Może ktoś pamięta lub dysponuje jakąś wiedzą .Martin , dla czego masztalerz a nie np. stajenny ?Pozdro...
Napisano
Mam talerz ,ale tak na serio ,kiedyś był w identyfikacjach bardzo podobny ,ale nie mogę znaleźć .Może ktoś pamięta lub dysponuje jakąś wiedzą .Martin , dla czego masztalerz a nie np. stajenny ?Pozdro...
Napisano
Jeśli posiadasz jakąś wiedzę lub chociaż sugestię to podziel sie nimi .Znajomy który kolekcjonuje guziki ma ich ok.1000 szt posiada taki w swoich zbiorach ,lecz nie jest do końca pewny jego zastosowania , bo pochodzenie jest wiadome Ludwik Munchheimer .Ja swój znalazłem kilka dni temu .Handlarze z Koła (giełda staroci w Warszawie )też nie mają jednoznacznej opinij na temat tego guzika ,więc mam dylemat .Pozdro...
Napisano
ok.
wiedzy brak
sugestie wynikają z próby zrozumienia zjawisk epoki...
wg. moich wyobrażeń - nieporozumieniem jest traktowanie w/w przedmiotu na równi z guzikami urzędniczymi i wojskowymi...
tzn oczekiwanie identyfikacji precyzyjnego zastosowania"...

co można stwierdzić:
1 nie herbowy (czyli produkcja na wolny rynek" możliwa)
2 tematyka końska"
3 okres powstania
4 Polska
koniec
----------------
wyobrażenie:
przydatny do uniformów zw. z tematyką końską" lub produkcji zwierzęcej/rolnej"
w zależności od sytuacji - stopnia skomplikowania majątku, folwarku, gospodarstwa - guziki takie mogły nosić osoby o różnym stanowisku i funkcji...

np. Janów Podlaski - stadnina - rzeczywiście takie duże skomplikowane organizacyjnie" majątki mogły różnicować guzikami funkcje i stanowiska - np. kolorem guzika (3)
np. majątek Korczew (średnia wielkość) mógł dzielić służbę pałacową od folwarcznej(ta miałaby w/w guzik)
np. w małych folwarkach taki guzik mógł wylądować na oboczym" ubraniu zarządcy.
itd...
  • 3 years later...
Napisano

Oto mój....niewiem czy woskowy ...czy cywilny i tu proszę szanownych kolegów o pomoc.

Średnica 27mm.... spory
Sygnatura taka sama jak u kolegi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie