Skocz do zawartości

Sonnda Koncentryczna.Układ pomocniczy.Zwiększenie zasięgu.

ALL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM.W większości schematów ideowych posiadanych przez konstruktorów amatorów,jako układ zasilający cewkę nadawczą występuje generator Colpitsa.Pojedyncze uzwojenie cewki sprzężonej z generatorem,jest ekranowane.Ekranowne są również uzwojenia cewki odbiorczej,jako całość tworzy to układ sondy koncentrycznej.70% sukcesu w budowie wykrywacza to dobrze zestrojone i zrównoważone cewki.Do prawidłowego ich zestrojenia można posłużyć się układem przedstawionym na zdjęciu,układ ten jest zczerpniętny z miesięcznika ELEKTOR".W układzie tym kondensatory C1 i C2 mają pojemność w zależności od posiadanego schematu.Ale w większości są to:
DLA F= 15Khz 10Khz 5Khz
C1 22nF 47nF 100nF
C2 220nF 470nF 1uF
Kolejność strojenia.
Zaczynamy od strojenia cewki nadawczej.Zakładamy że w generatorze C1=47nF i C2=470nF.Chcemy uzyskać F=10Khz. Łączymy cewkę z układem gen.jednak okazuje się że częstotliwość jaką uzyskaliśmy jest wyższa od zakładanej.Należy dowinąć uzwojenia cewki w celu zmniejszenia częstotliwości.W cewce nadawczej można je łączyć przez dolutowanie.Natomiast w przypadku uzyskania mniejszej częstotliwości odwijamy odpowiednią liczbę zwoji, dopinanie kondensatora do cewki nadawczej w celu uzyskania żądanej F nie jest wskazane.
Przechodzimy do strojenia cewki odbiorczej.Do rezystora 10Kohm [staniego US]podłączamy cewkę odbiorczą dobierając kondensator CX tak aby uzyskać maksimum napięcia zmiennego mierzonego na oscyloskopie.Po zestrojeniu cewki nad.i odb.można przystąpić do ich ekranowania.Dlaczego taki układ strojenia.Można cewki szczególnie odbiorczą w inny sposób stroić np.umieszczając ją w pewnej odległości od nadawczej,ale z własnego doświadczenia wiem,że jest to męczące i niestabilne strojenie.
ODPOWIEDZI NA EMAIL:
Zwiększenie zasięgu w układach koncentrycznych jest możliwe,w różne sposoby ale o tym napiszę osobny post.
Nie wiem dlaczego nie można otworzyć mojej strony internetowej.Może tak się otworzy http://wykrywacz.to2.pl
Pozdrawiam ALL.

Napisano
Dzięki Jany,już jest o,key.Strona się otwiera.
Odpowiem na pytania Email.Zasilić układ wystarczy z dwóch bat. 9V [6f22].Zasilanie generatora Colpitsa też jest z tego samego napięcia co US,z tym że tylko plus i masa.Odchylenie parametrów cewki po ekranowaniu jest nie wielkie i można je pominąć.Ekrany łączymy z masą dopiero po zrównoważeniu sondy.Zmniejszenie R w emiterze tranzystora nie zwiększy zasięgu, natomiast zniekształci sinus,i doda dużo harmonicznych[śmieci]które z kolei z powodują niepoprawną pracę pozostałego układu.Tak zamieszczę dopalacz do układów sondy koncentrycznej na Forum.Ponieważ dawno tego układu nie stosowałem więc najpierw sam mószę go jeszcze raz sprawdzić, pomierzyć i zamieszczę opis wykonania. Dzięki za wszystkie Email.Pozdrawiam ALL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie