Skocz do zawartości

Kartonowe pudełka po amunicji__grubość tektury

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę posiadaczy takowych pudełek po amunicji np. 7.92 kurz lub mauser o podanie grubości tektury z jakiej są wykonane.Mam zamiar wykonać kilka pudełek, na razie na próbę, z wymiarów brakuje mi tylko grubości.Co sądzicie o wykorzystaniu tektury modelarskiej do tych prac.Pozdrawiam Michał

Nie miałem w łapie tej konkretnie niemieckiej tektury, ale mam pewne obawy co do jej użycia. Dobra tektura modelarska, o ile się orientuję jest sztywna ale krucha, ma nieco właściwości balsy, natomiast niezbyt nadaje się do zginania, jej kruchość powoduje, że krawędzie zginanie, o ile się ich nie trasuje ostrzem, pękają nieforemnie.

A przecież zginając prostopadłościan pudełka na amunicję, nie będziesz krawędzi trasował nożykiem, bo tak w oryginale nie było.

Nie wiem, czy nie lepsza byłaby szara tektura jednostronnie bielona, albo gruby karton.

Ale jak mówię, w rękach tej iemieckiej" nie miałem, a zdjęcia z Allegro też niewiele mówią.

Ścisłą tekturę owszem wystarczy zbigować", jeśli mamy na myśli to samo.

Ale idzie ogólnie o to, żeby do tych pudełek nie kupować super-hiper modelarskiej, bo po co płacić jak za zboże, ryzykować transport pocztą i jeszcze musieć wykazywać się kunsztem przy specjalnej obróbce tej tektury, żeby zniwelować jej właściwości i zrobić z niej tekturę gorszą", na zwykłe pudełka. To trochę, jakbym kupił najlepszą skórę licową i jechał ją papierem sciernym, żeby uzyskać szmatowaty zamsz. Dlatego się sceptycznie wyraziłem o pomyśle kupowania specjalnej" iemieckiej"

Tekturę szarą, lakierowaną jednostronnie, o dobrej grubości (poniżej milimetra, powyżej pół) kupi sie w hurtowniach krawieckich, za jakieś 1,50 arkusz (100X70 cm) Kartony grube i cienkie tektury w większych sklepach papierniczych, albo dla plastyków - i tam są różne odcienie, co daje możliwość wybrania np. niezbyt śnieżnobiałego tylko pożółkłego, czasem, o grubej gramaturze, co też dodaje epokowej surowości"

http://www.allegro.pl/item290104860__pudelko_amunicyjne_do_mausera_.html

O tu są takie. Raczej nie będzie to jakość modelarskiej tektury. Raczej szara z farfoclami, albo karton. Kolor oczywiście może być mylący - żółknięcie

dobra to sumując:
ektura" na pudełka polskie :
250 - 280 g ( rozrzut wynika z braku parametryzacji gramaturowej przed wojną) karton nie powlekany co najważniejsze bez włókna sztancowany z wykrojnika kowalskiego w blokach bigi dokładane oddzielnie, ale np pudełka rembertowskie nie miąły bigów , kolorystyka od kremu w stylu dzisiejszego chamois do białej typu arctica ( nazwy oczywiście dzisiejsze)

niemieckie
karton 235 - 250 g makulaturowy sztancowany z wykrojnika na tyglach (pojedyńczo) z bigami , co ważne karony niemieckie są kartonami o określonym kierunku włókna ułożone wzdłużnie do długiedo boku pudełka

pzdr PATRON

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie