michal7589 Napisano 5 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2008 Proszę posiadaczy takowych pudełek po amunicji np. 7.92 kurz lub mauser o podanie grubości tektury z jakiej są wykonane.Mam zamiar wykonać kilka pudełek, na razie na próbę, z wymiarów brakuje mi tylko grubości.Co sądzicie o wykorzystaniu tektury modelarskiej do tych prac.Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 Grubość tektury pudełek po amunicji 7,92 może się różnić , przeważnie wynosi 0,7 - 0,8 mm. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 5 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2008 Dzięki Falke bardzo mi pomogłeś, w sumie dobrze sie składa bo na allegro jest akurat 0,7 mm http://www.allegro.pl/item291437707_tektura_modelarska_0_7_mm_format_350_x_500_mm_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 Nie miałem w łapie tej konkretnie niemieckiej tektury, ale mam pewne obawy co do jej użycia. Dobra tektura modelarska, o ile się orientuję jest sztywna ale krucha, ma nieco właściwości balsy, natomiast niezbyt nadaje się do zginania, jej kruchość powoduje, że krawędzie zginanie, o ile się ich nie trasuje ostrzem, pękają nieforemnie.A przecież zginając prostopadłościan pudełka na amunicję, nie będziesz krawędzi trasował nożykiem, bo tak w oryginale nie było.Nie wiem, czy nie lepsza byłaby szara tektura jednostronnie bielona, albo gruby karton.Ale jak mówię, w rękach tej iemieckiej" nie miałem, a zdjęcia z Allegro też niewiele mówią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 Nie trzeba tektury trasować nożykiem, wystarczy fachowo zbigować krawędzie przeznaczone do zaginania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 5 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2008 Zamówię jeden arkusz na próbę.Macie jakiś pomysł skąd wziąć odpowiednią tekturek?!Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 Najlepiej porozmawiaj z kimś kto pracuje w drukarni, firmie poligraficznej. Na pewno dysponują różnymi rodzajami tektury potrzebnej do wykonania pudełek.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 Ścisłą tekturę owszem wystarczy zbigować", jeśli mamy na myśli to samo. Ale idzie ogólnie o to, żeby do tych pudełek nie kupować super-hiper modelarskiej, bo po co płacić jak za zboże, ryzykować transport pocztą i jeszcze musieć wykazywać się kunsztem przy specjalnej obróbce tej tektury, żeby zniwelować jej właściwości i zrobić z niej tekturę gorszą", na zwykłe pudełka. To trochę, jakbym kupił najlepszą skórę licową i jechał ją papierem sciernym, żeby uzyskać szmatowaty zamsz. Dlatego się sceptycznie wyraziłem o pomyśle kupowania specjalnej" iemieckiej"Tekturę szarą, lakierowaną jednostronnie, o dobrej grubości (poniżej milimetra, powyżej pół) kupi sie w hurtowniach krawieckich, za jakieś 1,50 arkusz (100X70 cm) Kartony grube i cienkie tektury w większych sklepach papierniczych, albo dla plastyków - i tam są różne odcienie, co daje możliwość wybrania np. niezbyt śnieżnobiałego tylko pożółkłego, czasem, o grubej gramaturze, co też dodaje epokowej surowości" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 http://www.allegro.pl/item290104860__pudelko_amunicyjne_do_mausera_.htmlO tu są takie. Raczej nie będzie to jakość modelarskiej tektury. Raczej szara z farfoclami, albo karton. Kolor oczywiście może być mylący - żółknięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 dobra to sumując: ektura" na pudełka polskie :250 - 280 g ( rozrzut wynika z braku parametryzacji gramaturowej przed wojną) karton nie powlekany co najważniejsze bez włókna sztancowany z wykrojnika kowalskiego w blokach bigi dokładane oddzielnie, ale np pudełka rembertowskie nie miąły bigów , kolorystyka od kremu w stylu dzisiejszego chamois do białej typu arctica ( nazwy oczywiście dzisiejsze) niemieckiekarton 235 - 250 g makulaturowy sztancowany z wykrojnika na tyglach (pojedyńczo) z bigami , co ważne karony niemieckie są kartonami o określonym kierunku włókna ułożone wzdłużnie do długiedo boku pudełka pzdr PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.